Legendarul muzician Elton John a intrat în clubul exclusivist al artiştilor care au câştigat cele patru mari premii artistice din Statele Unite: un Oscar (film), un Tony (teatru), un Grammy (muzică) şi, luni seară, un premiu Emmy (televiziune) pentru unul dintre ultimele sale concerte, informează AFP.

Elton JohnFoto: Susan Walsh / AP / Profimedia

Britanicul este a 19-a vedetă care reuşeşte această performanţă excepţională, denumită „EGOT" („Emmy Grammy Oscar Tony"), după vedete ca Audrey Hepburn, Whoopi Goldberg, Mel Brooks, John Legend sau Viola Davis, notează Agerpres.

Elton John, în vârstă de 76 de ani, care nu a fost prezent luni seară la Los Angeles pentru cea de-a 75-a ceremonie a premiilor Emmy, a primit premiul pentru cel mai bun spectacol live pentru concertul său de adio susţinut în acest oraş la 20 noiembrie 2022.

„Elton John Live: Farewell From Dodger Stadium" a fost un concert de adio flamboaiant în America de Nord, în cadrul turneului său mondial „Farewell Yellow Brick Road", un maraton de 328 de concerte desfăşurate pe parcursul a cinci ani, cu încasări de aproape de un miliard de dolari.

„Ştiam că va fi istoric pentru că a fost ultimul concert al lui Elton în America de Nord", a declarat producătorul Ben Winston pe scena Premiilor Emmy.

Dar „nu ştiam că ceea ce va fi istoric va fi victoria unui om care a inventat toate coloanele sonore ale vieţii noastre, omul care a făcut atât de multe pentru societate, unul dintre eroii noştri, nu ştiam că va câştiga un EGOT", a continuat el.

Duminică, 20 noiembrie 2022, Elton John a susţinut ultimul său concert nord-american în faţa a peste 140.000 de fani pe Dodger Stadium din Los Angeles, oraşul care l-a ajutat să-şi lanseze cariera mondială în urmă cu jumătate de secol.

Pe scena acestui stadion de baseball, care a găzduit în 1975 două dintre cele mai cunoscute spectacole ale sale, el a susţinut un concert în cadrul unei seri „foarte speciale, foarte emoţionante", transmis în direct pe Disney+.

Turneul mondial de adio s-a încheiat la Stockholm în luna iulie a anului trecut.

Elton John a câştigat deja două premii Oscar pentru cântecele sale originale de pe coloana sonoră a filmelor „The Lion King" (1994) şi „Rocketman" (2019), un premiu Tony pentru spectacolul „Aida" în 2000 şi cinci premii Grammy.