Cantautorul american Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii, a primit luni cetăţenia ghaneză, a anunţat marţi preşedintele acestei ţări, Nana Akufo-Addo, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Stevie Wonder la un concert pe care l-a sustinut la inceputul lunii aprilie in CaliforniaFoto: Frank Micelotta / PictureGroup for Shutterstock Editorial / Profimedia

„Prin conferirea cetăţeniei ghaneze lui Stevie Wonder, nu doar că îi extindem cea mai caldă îmbrăţişare unui fiu iubit al Africii, dar ne reafirmăm, de asemenea, credinţa în spiritul durabil al panafricanismului”, a declarat Akufo-Addo pe contul său de pe reţeaua de socializare X.

Autor al unor hituri precum „You Are the Sunshine of My Life” şi „I Just Called to Say I Love You”, Stevie Wonder a primit cetăţenia ghaneză în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Jubilee House (sediul preşedinţiei ghaneze) din capitala Accra, după ce a sosit în ţara vest-africană însoţit de familia sa, luni, zi care a coincis cu cea de-a 74-a aniversare a sa.

Într-un comunicat publicat de Ministerul de Interne din Ghana se precizează că acest moment "marchează o etapă importantă în cadrul demersurilor ţării de a-i implica pe africanii din diaspora şi de a recunoaşte contribuţiile remarcabile aduse diasporei africane”.

Cantautorul, un vechi admirator al Ghanei şi al bogatei sale moşteniri culturale, şi-a exprimat cu această ocazie recunoştinţa şi bucuria profundă.

„Cred că se datorează descendenţei mele. Am simţit că civilizaţia mea este acolo, în Ghana, şi că eu am fost acolo unde a început”, a comentat artistul. Celebrul muzician s-a gândit în mai multe rânduri, să se mute în Ghana, potrivit presei americane.

Stevie Wonder a anunțat cu 3 ani în urmă că s-a mutat în Ghana

În 1994, Stevie Wonder a declarat că în Ghana este prezent „simţul comunităţii mai mult” decât în Statele Unite.

La 21 februarie 2021, artistul, pe numele său real Stevland Hardaway Morris, a anunțat că s-a mutat în Ghana din cauza tulburențelor politice din Statele Unite de la acea vreme, însă nu se ştie dacă el locuieşte permanent în ţara africană, notează agenția EFE.

După cum a mărturisit la vremea respectivă, într-un interviu acordat cunoscutei realizatoare americane de televiziune Oprah Winfrey, decizia de a se muta fusese deja luată.

Stevie Wonder a venit pe lume în statul american Michigan şi şi-a pierdut vederea la scurt timp după naştere. El a învăţat să cânte la pian, tobe şi muzicuţă la vârsta de nouă ani şi a semnat cu legendara casă de discuri Motown în 1961. De atunci, artistul a câştigat 25 de premii Grammy şi a vândut peste 100 de milioane de discuri în întreaga lume.