Muzica ascultata in Romania este in proportie de peste 90% piratata pe internet
"Cel mai mare nivel al pirateriei este pe internet. Nu am mai vazut CD-uri piratate in ultima vreme. Este mult mai usor sa descarci si sa stochezi melodii in format mp3. In clipa de fata, 90-95 % din muzica ascultata in prezent in Romania este piratata", a adaugat managerul A&A Records, Andi Enache.
De aceeasi parere este si Radu Baron, de la RBA, dar care este totusi mai retinut si spune ca procentul pirateriei este de peste 50. "Pirateria este pe net. Internetul ne mananca pentru ca nu poate fi controlat, inca, iar asta face posibila activitatea ilegala. Pentru ca oricum se fura, multe dintre albumele formatiilor cu care am contract le-am pus pe site pentru copiere gratuita. Cei care cauta sa descarce de pe internet macar sa aiba melodiile corecte", a mai spus Radu Baron.
Nivelul alarmant la care a ajuns pirateria pe internet este facilitat de o infrastructura informatica tot mai accesibila consumatorului obisnuit, la preturi din ce in ce mai mici pentru viteze din ce in ce mai mari. "Acest lucru nefiind acoperit de o disciplina civica sau cunostinta clara asupra legii, a permis formarea de comunitati care pun la dispozitie muzica, si astfel consumatorii acestor produse gasesc foarte confortabil sa descarce din aceasta sursa. Mai mult, frecventa cu care se gasesc materiale piratate pe internet, a generat iluzia ca acest lucru e permis din moment ce e atat de comun. Daca ne referim la ascultatorii individuali, procentul de piratare este de peste 95%", precizeaza reprezentantii casei de discuri Cat Music, utilizand informatii furnizate de Asociatia Industriei Muzicale din Romania.
Piraterea CD-urilor, in scadere
"Din fericire, pirateria tangibila a scazut in 2008 la 50% din produsele de pe piata, fata de 70% in 2007. Din pacate, insa, pirateria pe internet este in crestere", a declarat directorul Oficiului Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA), Rodica Pirvu, in cadrul actiunii de distrugere, de joi, a peste 160.000 de produse piratate.
Majoritatea produselor distruse au fost unitati optice (CD-uri si DVD-uri - aproape 130.000), iar restul casete video, audio si carcase. In cadrul acestei actiuni de distrugere organizata de ORDA au fost distruse, in premiera, si aproximativ 200 de hard-disk-uri. Acestea au fost confiscate din piete, vami si studiouri ilegale de copiere, iar celor peste 1.000 de persoane acuzate in aceste cazuri li s-au intocmit dosare penale sau au primit amenzi contraventionale.
Franta aproba legea privind cele 3 lovituri in domeniul dreptului de autor pe internet
Traficul pe internet in Suedia a scazut cu o treime dupa intrarea in vigoare a unei noi legi anti-piraterie
Autoritatile franceze vor sa le taie conexiunea de internet celor care descarca ilegal filme, muzica si jocuri
In ultimii doi ani aproape 180 de persoane au fost trimise in judecata cu acuzatii de piraterie software
Mii de cd-uri si dvd-uri "pirat" au fost confiscate in Bucuresti
Rata pirateriei software in Romania ar putea scadea in 5 - 10 ani pana la nivelul din tarile Europei Centrale
Cotidianul: Primii internauti din Bucuresti cu dosar penal pentru download ilegal de muzica

1.205 de doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
o melodie e 1euro, daca fiecare locuitor al planetei ar vrea detina si sa asculte legal acea melodie, atunci interpretul, compozitorul si casa de discuri ar avea de incasat 6 miliarde de euro. pentru o melodie.
merita britney, sau oamenii in negru din spatele ei atatia bani?
chiar nu ma mira ca unii interpreti au ajuns sa-si puna diamante si pe dinti, pentru ca normal, nu au cand sa cheltuie atatia bani.
sa faca melodia 1 cent si sunt sigur ca pirateria va disparea si incasarile ar fi mai mari, sau oricum multumitoare.
este mult supraevaluata aceasta industrie.
se castiga enorm din nimic. 50% din oameni pot sa cante, nu doar britney. dar normal, masinile de spalat creierii gen MTV functioneaza la turatie maxima, iar noi suntem convinsi ca numai britney poate sa ne incante cu minunata ei voce.
In domeniul digital, IT&C, totul se s-a ieftinit de-a lungul timpului. Totul. Insa muzica si filmele deloc, aceleasi preturi nesimtite ca la inceputuri. Asa ca sa nu se mire nimeni ca se pirateaza (in toata lumea). E normal atunci cind artistii se lacomesc. Orice analfabet isi permite dupa un album sa-si ia masina, casa etc. Cit munceste cineva pt astea? Iar unii dintr-un album de 2 lei se fac oameni. Si se mira ca se pirateaza. Nenorociti ca Paul McCartney au facut bani cu toptanul, au imbogatit pe linga ei si niste curve care au cerut tone de bani la divort dar se declara impotriva pirateriei. Oare fara milioane de dolari nu se poate trai?
As vrea sa platesc pentru muzica (pentru cea care-mi place si care nu se gaseste in magazine), insa nu am prea multe solutii, cum Itunes sau alte alternative similare nu exista in Romania.
http://www.youtube.com/watch?v=9lp0IWv8QZY
42 MILIOANE de view-uri
Sa revenim...ascult muzica piratata? DA...am o singura melodie pe care am fost nevoit s-o cumpar pentru ca nu am, gasit-o...ghiciti ce s-ar fi intamplat daca as fi gasit-o....atat timp cat se va scoate material cu copyright pe suport magnetic/optic/whatever pirateria nu va disparea...singurul lucru care nu poate fi piratat sunt concertele live...aia evidentiaza adevaratul talent al unui artist...cand fortezi sa fi ascultat/vazut in toata lumea si apelezi la cd-uri, dvd-uri, deja nu mai e vorba de talent, ci doar de marketing si profit.