Michael Jackson - cel mai de succes showman al tuturor timpurilor - a intrat in Cartea Recordurilor, cu 13 premii Gramy la activ, 13 single-uri clasate pe primul loc in topuri si vanzari de peste 750 de milioane de albume in intreaga lume. La noua ani de la lasarea sa pe piata muzicala, devine o figura dominanta in muzica pop si primul artist afro-american la MTV. Sunetul sau muzical distinct a influentat numerosi artisti de hip hop, pop si R&B contemporani. Supranumit "regele muzicii pop", Michael Jackson a fost unul dintre putinii artisti care au fost introdus in Rock and Roll Hall of Fame de doua ori.

Popularitatea videoclipurilor difuzate pe canalul muzical de televiziune MTV, cum ar fi „Beat It”, „Billie Jean” sau „Thriller”, a transformat clipurile muzicale intr-o forma de arta distincta si un instrument de promovare, ajutand un canal relativ nou sa castige faima. In anii '90, videoclipurile „Black or White” sau „Scream”, l-au menţinut pe Michael Jackson ca un element de baza la MTV.

Cu un scenariu de muzica si videoclipurile muzicale, Michael Jackson a popularizat o serie de tehnici de dans complicat fizic, cum ar fi robotul si moonwalk-ul. Fara doar si poate, Jackson a fost un deschizator de drum, un om care a facut revolutie in muzica si a reinventat industria show-ului.

Fiecare nou album lansat de Michael Jackon si fiecare aparitie a sa reprezenta un eveniment. Oamenii ii copiau coafura carliontata, dar si vestimentatia extravaganta. Veterani din showbiz precum Fred Astaire il laudau. Paul McCartney facea duete cu el, precum "The Girl Is Mine" si "Say Say Say". Jackson a devenit imaginea Pepsi, iar atunci cand parul sau a luat foc in timpul filmarii unei reclame, faptul a fost relatat in paginile tuturor ziarelor.

Cariera si imaginea lui Michael Jackson au fost afectate de problemele financiare si legale care s-au acumulat in ultimii ani. Dar cele mai mari venituri ale lui Michael Jackson ar putea fi inregistrate dupa moartea sa. Sony Music Entertainment va reedita, probabil, cele mai bine vandute albume ale artistului si poate chiar inregistrari rare.

Cel mai bine vandut album al sau este „Thriller” care este pe primul loc dintre cele mai vandute albume ale tuturor timpurilor, urmat pe locul 2 de cei de la AC/DC cu „Back in Black”.