"A daramat visul multor oameni. Le-a stricat placerea de a avea un spectacol. Cred ca ii pasa numai de el insusi. E un om foarte trist". Este mesajul transmis de God Dethroned consilierului liberal care a cerut anularea concertului din Oradea. Intr-un interviu acordat HotNews.ro, Henri Sattler - solistul formatiei olandeze de death metal ce urma sa concerteze duminica la Oradea - a vorbit despre anularea, in premiera mondiala, a unui show God Dethroned.

O premiera in Romania post-decembrista, unde niciodata un concert nu a fost anulat. O premiera si pentru God Dethroned, cunoscuta ca una dintre cele mai influente trupe ale scenei olandeze.

Urmareste interviul acordat pentru HotNews.ro

"In Olanda avem, stiti, ceva ce se numeste libertate de expresie"

"Am auzit in urma cu cateva zile ca nu avem voie sa cantam in Oradea, din cauza «renumelui nostru» si pentru ca suntem o «trupa de satanici». E ceva ce nu se intampla foarte des. Si in Olanda oamenii au incercat sa ne opreasca din cantat, dar nu au reusit, pentru ca acolo avem libertatea de expresie. In general, autoritatile locale nu stiu despre ce e vorba, ce cantam, nu stiu versurile, se sperie doar la auzul numelui nostru si de un anumit stil care apartine unei trupe metal".

Henri Sattler, solistul trupei God Dethroned
Henri Sattler
Foto: HotNews.ro
"Autoritatile din Oradea l-au amenintat pe proprietarul localului ca isi pierde autorizatia"

"De data asta au fost foarte puternici. Am auzit ca le-au spus celor de la Oradea (proprietarilor localului Blue Monday, n. red.) ca isi vor pierde autorizatia, daca ne dau voie sa cantam. Imi pot imagina ca proprietarul nu are de ales. Pentru ca, daca isi pierde autorizatia, isi pierde si banii".

Autoritatile se sperie doar de nume, fara sa stie nimic despre trupa

"E la fel peste tot. Se sperie si spun: trebuie sa oprim neaparat chestia asta, sa nu se intample in orasul nostru. Dar nici nu stiu despre ce e vorba. Si asta e o mare prostie, din punctul meu de vedere".

"Am inceput ca trupa blasfemica, dar ne-am maturizat. Sunt oameni ingusti la minte"

"Avem multe mesaje si multe lucruri despre care vorbim, in muzica noastra. De exemplu, cel mai nou album, Passiondale, este despre Primul Razboi Mondial. Nu e nimic satanic acolo. Numai ca la inceputurile noastre, in anii 90, am inceput ca o trupa blasfemica, satanica, anti-religioasa. Eram tineri! Dar stiti cum e, odata cu varsta incepi sa vezi si alte lucruri pe lume. Asa ca am inceput sa ne inspiram din carti, filme. Uneori am avut si subiecte religioase. Daca ar fi cautat in trecutul nostru si ar fi vazut cine suntem, atunci n-ar fi trebuit sa existe nicio problema. Dar cred ca sunt oameni foarte ingusti la minte".

Oamenilor ca cei care ne-au interzis la Oradea le pasa doar de ei insisi

"Oamenii de genul acesta (autoritatile din Oradea, n. red.) nu asculta. Cred ca nu le pasa decat de ei. Nu stiu ce sa-i spun unui astfel de om (consilierul local Dan Octavian - PNL, n. red.). Oricum, nu cred ca m-ar asculta. A daramat visul multor oameni. Le-a stricat placerea de a avea un spectacol si, din ce am auzit, un astfel de show nu vezi in fiecare zi in orasul tau. Cred ca ii pasa numai de el insusi. E un om foarte trist".

Henri Sattler, inaintea concertului de la Bucuresti
Henri Sattler
Foto: HotNews.ro

Un interviu acordat cu cateva minute inaintea concertului sustinut de God Dethroned la Bucuresti si in care am vorbit cu un om relaxat si bucuros de vizita in Romania, dar extrem de cerebral, de retinut in afirmatii si etichete si cu o privire mai blanda chiar decat a consilierului liberal din Oradea.

Henri Sattler, solistul trupei care a speriat vestul (doar al tarii noastre), a aflat cu aceasta ocazie ca este pentru prima oara cand in Romania se interzice un spectacol. Iar "responsabilitatea" unei astfel de premiere i-a adus o umbra de ingrijorare pe fata. A marturisit, insa, ca e o ocazie buna sa mai poposeasca in Romania, tara "cu cladiri vechi, mari si impunatoare" pe care n-a apucat s-o vada, insa, decat din masina. Cu ocazia unui alt concert, poate chiar la Oradea sau in imprejurimile orasului. Nu de alta, dar ca sa se poata bucura de show si oradenii, a conchis Henri Sattler.

Problemele au inceput in urma cu cateva zile, cand a fost interzis concertul trupei olandeze God Dethroned, ce urma sa aiba loc duminica, 5 iulie, in Clubul Blue Monday. Motivul anularii show-ului: formatia este satanista. Propunerea i-a apartinut consilierului local Dan Octavian, de la PNL, care a declarat pentru Bihoreanul.ro ca a luat aceasta initiativa "in calitate de cetatean crestin ortodox al municipiului Oradea".

Henri Sattler si Mihai
Henri Sattler si Mihai "Coro",
promoterul concertelor God Dethroned
Foto: HotNews.ro

Show-ul care a avut loc vineri seara la Bucuresti si ar fi trebuit sa se continue duminica, la Oradea, face parte din turneul de promovare in Balcani a celui mai recent album al trupei, "Passiondale". God Dethroned a concertat pana acum in Croatia, Serbia, Bosnia & Hertegovina, Bulgaria, Grecia, Macedonia, iar in acest weekend - Ungaria si Romania. Concertul trupei a fost anulat numai in Romania.