Starul american Madonna a declarat ca Israelul este "centrul energetic al lumii", in cadrul concertului pe care l-a sustinut in noaptea de marti spre miercuri, la Tel-Aviv, in fata a peste 50.000 de fani, relateaza AFP.

"Daca am putea sa traim in armonie in acest loc, atunci am putea trai in armonie in intreaga lume", a continuat, in aplauzele publicului, Madonna, care a defilat pe scena cu un drapel al statului evreu.

Adepta a Cabalei, Madonna urmeaza sa participe la un simpozion dedicat acestei doctrine mistice, alaturi de doi dintre prietenii sai, actorii Ashton Kutcher si Demi Moore.

Madonna a adoptat prenumele evreiesc Esther in 2004, anul in care a participat la o recluziune mistica de cateva zile consacrata Cabalei, in Israel.

Din punct de vedere al iudaismului ortodox, demersul sau a reprezentat un sacrilegiu.

Madonna nu s-a convertit la iudaism si, chiar daca ar fi facut-o, traditia ii neaga dreptul de a studia Cabala, drept care nu este acordat decat barbatilor casatoriti de peste 40 de ani si care au studiat ani de zile Talmudul.

Cabala si textul sau principal, Cartea Splendorii (Zohar), redactata in secolul XIII in Spania, au reputatia de a-i face sa-si piarda mintile pe cei care ii studiaza misterele fara o formatie prealabila.