Legendara trupa cubaneza Buena Vista Social Club vrea sa coopteze cantareti tineri, dupa ce in ultimii ani a pierdut sase muzicieni, din cauza batranetii. "Buena Vista Social Club este unic si asa trebuie sa ramana, pentru ca tinerele generatii sa preia mostenirea pe care noi le-o transmitem", a declarat pentru AFP Amadito Valdes, in varsta de 63 de ani, unul dintre fondatorii grupului creat in 1996, de la o idee a chitaristului american Ry Cooder si a muzicianului cubanez Juan de Marcos.

Imbracat tot in alb, Amadito Valdes (timpanist) a participat saptamana aceasta la un concert sustinut de Buena Vista Social Club in fata a 400 de elevi cu varste cuprinse intre 15 si 18 ani, la Scoala Nationala de Arte de la Havana, adevarata pepiniera de muzicieni cubanezi. Idania Valdes, fiica lui Amadito, a terminat si ea aceasta scoala, iar in urma cu sapte ani s-a alaturat grupului Buena Vista. "Cred ca acest proiect nu se va termina niciodata, noi invatam si facem tot posibilul pentru ca el sa continue", a declarat aceasta.

Concertul din Cuba a fost si ocazia cu care membrii trupei le-au adus un omagiu fondatorilor Buena Vista care au decedat in ultimii ani: Francisco Repilado, cunoscut sub numele Compay Segundo, Ibrahim Ferrer, Manuel Licea (Puntillita), Pio Leyva, Ruben Gonzalez y Orlando Lopez (Cachaito). "Chiar daca au plecat din punct de vedere fizic, ei raman cu noi din punct de vedere muzical", a declarat diva Buena Vista, Omara Portuendo.

Proiectul Buena Vista Social Club a relansat, in anii '90, carierele unor muzicieni uitati, din "epoca de aur" cubaneza a anilor 1940 si 1950. Grupul initial nu a cantat decat o singura data pe insula comunista, in noiembrie 1999, pe scena teatrului Karl-Marx din Havana. Astazi, mare parte dintre muzicienii Buena Vista sustin adesea concerte in marile hoteluri din Havana.