Pink Floyd a castigat in instanta procesul impotriva casei de discuri EMI, in urma unui conflict privind vanzarea online a melodiilor trupei. Legendara trupa rock a incheiat un contract cu gigantul EMI in 1967, iar Pink Floyd sustine ca in document a fost mentionata interdictia de a "desparti" melodiile de pe un album, fara permisiunea trupei. Un judecator le-a dat dreptate celor de la Pink Floyd, anuntand ca acel contract contine o clauza privind "pastrarea integritatii artistice a albumelor", transmite BBC.

Amenda pe care EMI trebuie sa o plateasca urmeaza sa fie stabilita. Contractul a fost incheiat inainte de aparitia magazinelor on-line de descarcare precum iTunes, iar grupul a contestat in instanta si modul in care au fost calculate drepturile de autor pentru vanzarile on-line. La inceputul saptamanii, avocatul trupei, Robert Howe, a declarat ca intelegerea cu EMI stipula ca melodiile de pe albumele lor "integrale" nu pot fi despartite si ca "vor sa mentina controlul artistic". Grupul a evitat sa lanseze single-uri in timpul carierei, preferand in schimb sa le dea posiblitatea fanilor sa asculte albumul intreg.

Avocatul casei de discuri, Elizabeth Jones, a declarat ca termenul "inregistrare" din contractul trupei "se aplica in mod clar la obiectul fizic - nu este nimic care sa sugereze ca se aplica si la distribuirea on-line".

Problema vanzarii on-line de melodii individuale este o problema ridicata de numerosi artisti, care vor ca albumele lor sa fie percepute ca opere complete. Trupele primesc si mai putini bani, daca fanii isi aleg piese, in loc sa cumpere intregul album.