La Braila a inceput, marti seara, Festivalul si Concursul International de Canto Hariclea Darclee. Manifestarea marcheaza anul acesta un secol si jumatate de la nasterea legendarei soprane si 15 ani de la crearea evenimentelor muzicale dedicate memoriei sale informeaza Radio Romania Actualitati. Pentru a onora festivalul international, Banca Nationala a Romaniei a emis o Moneda Darclee.

La acest concurs participa 81 de interpreti din Romania, 28 din Republica Moldova si alti 76 din Italia, Spania, Germania, Austria, Franta, Polonia, Ucraina, Rusia, Georgia, Armenia, Finlanda, Grecia, Islanda, Israel, Letonia, Norvegia, Serbia, Turcia, Ungaria, Canada, Brazilia, Statele Unite, Coreea de Sud, Australia si din China.

Pe 7 august va avea loc Marele Concert de pe Esplanada Dunarii cu laureatii editiilor precedente ale Concursului Darclee, iar pe 8 august este programata Gala Laureatilor la Teatrul Maria Filotti din Braila.

Prima ediţie a Concursului Internaţional a avut loc în 1997, la Braila, şi de atunci se repetă la fiecare doi ani, în anul dintre o ediţie şi alta având loc Cursuri de Măiestrie Artistică, Master Classes. Concursul se adreseaza tinerilor cantareti cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani.

Hariclea Darclee, una dintre personalitatile cele mai importante ale Romaniei, s-a nascut la Braila, pe 10 iunie 1860, intr-o familie cu radacini elene. De-a lungul carierei sale a stralucit in mai multe premiere mondiale, interpretand rolurile principale in Tosca de Puccini, Iris de Mascagni sau La Wally de Catalani.