Formatia Vama a lansat astazi single-ul Sarkozy versus Gypsy, "o satira care taxeaza ridicolul atitudinii europene in raport cu problema tiganilor". "Culorile aprinse ale rromilor par sa deranjeze echilibrul unei societati obisnuite doar cu elegante nuante de gri. Un cetatean european onorabil ar trebui sa posede domiciliu, loc de munca si planuri pe urmatorii 20 de ani. Sarkozy versus Gypsy este despre cei care refuza sa impartaseasca aceste preocupari", spune trupa, care a colaborat la aceasta melodie cu artistul francez Ralflo.

Vama - Sarkozy vs GypsyFoto: Agentia de vise

"In ultima instanta, mesajul cantecului nostru taxeaza ridicolul si absurdul sau al si nu tine partea tiganilor ori a lui Sarkozy. Acest ping pong cu tiganii nu foloseste nimanui", a explicat Tudor Chirila despre noua piesa a trupei Vama.

"Cantecul nu vrea sa creeze tabere sau dezbateri, desi ar putea sa o faca. Problema tiganeasca nu se rezolva cu masuri radicale care generalizeaza periculos pentru ca istoria ne-a invatat ca de la absurd si ridicol pana la Holocaust sau pogrom n-a fost decat un pas".

"Ideea acestui cantec s-a nascut acum trei saptamani, in parcarea de la Sala Palatului. I-am spus lui Gelu (claparul Vama): "Bai, ce-ar fi sa facem un cantec despre Sarkozy si cum se bate el cu tiganii?" Astazi cantecul e gata. A fost un maraton vesel. Ne-a insufletit ideea unui "Balkan Song". E un soi de vodevil, usor gypsy punk. Aceasta maniera era absolut necesara unui astfel de mesaj. Ne-am distrat ingrozitor cand l-am scris, cand l-am orchestrat, cand l-am filmat".

"Atat piesa, cat si videoclipul sunt caracterizate de umor si indrazneala - doua ingrediente majore pentru o trupa rock. Ma simt norocos ca am colegi de trupa cu simtul umorului. Altii n-au si sunt tristi", a spus Eugen Caminschi, chitaristul trupei Vama.

"Hey, hey, Sakozy, why don't you like the gipsy?" intreaba Tudor Chirila pe piesa care mai contine versurile "If all the gypsies were to steal, Tour Eiffel would disappear", precum si un pasaj al rapperului francez Ralflo.

Ralflo s-a facut remarcat prin diverse colaborari, iar in 2002 producatorul Philippe Saisse l-a invitat sa lucreze la New York. In 2007 colaboreaza cu Yorgos Benardos, unul dintre cei mai apreciati compozitori parizieni. In urma cu un an, Yorgos ii face cunostinta cu Keo, dezvaluindu-i astfel noi teritorii muzicale. Au urmat colaborari cu Proconsul, Catalin Josan, iar acum, formatia Vama.

La inregistrarea piesei au mai contribuit Victor Dinca (tambal), Justin Bacau (acordeon), Alexandru Burcea (trompeta), regizorului Serge Zanoaga si producatorului Bogdan Craciun (Libra Film).

Piesa va fi promovata si printr-un concert ce va avea loc pe 4 noiembrie, la miezul noptii, in Club Fratelli. Accesul persoanelor sub 18 ani este interzis.