VIDEO Un cantec din perioada caderii Constantinopolului (sec. XV)
"Dincolo de aceste versuri cuminti, pentru copii, piesa vine cu o muzica pe care astazi o mai intelegem sau o mai receptam cu greu, fiind influentati de cotidian si de tot ce inseamna comercial", a mai adaugat liderul trupei in cadrul evenimentului "Povestiri muzicale", din seria de intalniri "Cand Bizantul eram noi", de la Institutul Cultural Roman din Capitala.
Formatia vocal-instrumentala de muzica veche Anton Pann a luat fiinta in toamna anului 2004, la initiativa catorva studenti ai Universitatii Nationale de Muzica si ai Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti.
Au pornit cu piesele muzicale din culegerea lui Anton Pann, au continuat cu cele din culegerea lui Gheorghe Ucenescu, Codexuri: Maldavae, Valahae, Caioni, Anonimus si Dimitrie Cantemir - din care au prelucrat cateva melodii. Asa a inceput munca de cercetare a vechilor scrieri muzicale romanesti.
Repertoriul propus de formatia Anton Pann isi are sursele in manuscrisele medievale de sorginte bizantina, otomana si apuseana, fiind influentat de parfumul balcanic si impregnat de folclorul si spiritul autohton.
Instrumentele folosite provin din spatiul oriental (al-ud, saz, ney, bendir, cobza, nai, fluiere, clarinet etc.) Aranjamentele orchestrale si conceptul sonor sunt realizate de Constantin Raileanu.
Caderea Constantinopolului se refera la cucerirea capitalei Imperiului Bizantin de catre fortele Imperiului Otoman, in 1453. Evenimentul a marcat sfarsitul Imperiului Roman de Rasarit si moartea ultimului imparat bizantin (Constantin al XI-lea). Constantinopolul a ramas capitala Imperiului Otoman pana la destramarea acestuia (in 1922) si a fost rebotezat Istanbul in anul 1930 (in perioada Republicii Turce).
VIDEO Muzica de mahala din cartuliile lui Anton Pann
VIDEO Doua cantece compuse de presupusul autor moral al melodiei Imnului National al Romaniei
VIDEO Dimitrie Cantemir, cantat de romani si de greci
VIDEO Ce ii caracterizeaza pe romani: doina si maneaua
VIDEO Dimitrie Cantemir, printul care a structurat stiintific toata teoria muzicii otomane
VIDEO Suntem in egala masura si orientali, dupa cum suntem occidentali
- -2 (2 voturi)O capodopera salvata de la ravagiile islamului... (Miercuri, 20 iulie 2011, 11:24) V.R. [utilizator]Foarte frumos, dar si foarte trist. Ca urmare a islamizarii fortate post-1453 s-au pierdut sau au fost distruse foarte multe opere de o valoare inestimabila.raspunde trimite
- +1 (1 vot)Comment sters de user (Luni, 25 iulie 2011, 17:21) Erasm [anonim]raspunde trimite
- 0 (0 voturi)influente arabesti,turcesti (Sâmbătă, 4 februarie 2012, 23:49) vlad [anonim]F.frumos,totusi mie ca si un profan care sint imi pare evidenta influenta turceasca,arabeasca.Oare cind ii vom scoate pe pagani din Europa?Cind vor iesi preotii din zidul de la miazazi al Sf.Sofia sa termine liturghia inceputa in fatidica zi de 29 mai 1453?CONSTANTINOPOLUL PAMINT CRESTIN,ORTODOXraspunde trimite

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”