HotNews.ro va prezinta o melodie din traditia greaca, Monahogios o Konstantis, un cantec care nu exista in nici un manuscris muzical, dar care, prin traditie, a ramas din perioada caderii Constantinopolului. "Un cantec ce vorbeste despre un mic Constantin, un tanar care trebuie sa creasca mare, sa invete la scoala, pentru a ajunge un om puternic", a explicat Constantin Raileanu, dirijorul formatiei vocal-instrumentale de muzica veche Anton Pann.

Caderea Constantinopolului, 1453 (pictura datand din 1499)Foto: greece.org

"Dincolo de aceste versuri cuminti, pentru copii, piesa vine cu o muzica pe care astazi o mai intelegem sau o mai receptam cu greu, fiind influentati de cotidian si de tot ce inseamna comercial", a mai adaugat liderul trupei in cadrul evenimentului "Povestiri muzicale", din seria de intalniri "Cand Bizantul eram noi", de la Institutul Cultural Roman din Capitala.

Formatia vocal-instrumentala de muzica veche Anton Pann a luat fiinta in toamna anului 2004, la initiativa catorva studenti ai Universitatii Nationale de Muzica si ai Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti.

Au pornit cu piesele muzicale din culegerea lui Anton Pann, au continuat cu cele din culegerea lui Gheorghe Ucenescu, Codexuri: Maldavae, Valahae, Caioni, Anonimus si Dimitrie Cantemir - din care au prelucrat cateva melodii. Asa a inceput munca de cercetare a vechilor scrieri muzicale romanesti.

Repertoriul propus de formatia Anton Pann isi are sursele in manuscrisele medievale de sorginte bizantina, otomana si apuseana, fiind influentat de parfumul balcanic si impregnat de folclorul si spiritul autohton.

Instrumentele folosite provin din spatiul oriental (al-ud, saz, ney, bendir, cobza, nai, fluiere, clarinet etc.) Aranjamentele orchestrale si conceptul sonor sunt realizate de Constantin Raileanu.

Caderea Constantinopolului se refera la cucerirea capitalei Imperiului Bizantin de catre fortele Imperiului Otoman, in 1453. Evenimentul a marcat sfarsitul Imperiului Roman de Rasarit si moartea ultimului imparat bizantin (Constantin al XI-lea). Constantinopolul a ramas capitala Imperiului Otoman pana la destramarea acestuia (in 1922) si a fost rebotezat Istanbul in anul 1930 (in perioada Republicii Turce).