"Mancarea romaneasca este minunata. Este naturala, este de obicei organica, cu un continut scazut de chimicale si sare", a scris ambasadorul britanic la Bucuresti, Martin Harris, intr-o postare pe blogul sau, incercand sa explice de ce Romania este tara cu cei mai putini obezi din UE. Posibile explicatii: faptul ca peste 40% din populatia Romaniei traieste in zone rurale, dar si faptul ca multi dintre locuitorii de la oras au rude la sat sau detin proprietati la tara unde se pot retrage in weekend.

arta culinaraFoto: Agerpres

In urma unui studiu publicat saptamana trecuta, Romania a fost declarata tara cu cei mai putini cetateni obezi din Uniunea Europeana. La polul opus se afla UK, aproape un sfert din britanici suferind de obezitate, potrivit statisticilor publicate saptamana trecuta de Eurostat. Detalii aici.

In urma citirii acestui studiu, Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti a povestit pe blogul sau ca a petrecut o vacanta cu familia intr-un sat din nordul Romaniei, consumand pret de o saptamana mancare crescuta si produsa pe dealurile si vaile din zona respectiva.

Sper ca romanii sa-si pastreze regimul alimentar sanatos si traditiile culinare pe masura pe masura ce economia creste si se dezvolta.

Martin Harris, ambasadorul britanic la Bucuresti

"Abia cand am iesit din acea zona la sfarsitul saptamanii si am oprit la o benzinarie pentru a cumpara o sticla de ice tea din import, mi-am dat seama ca acum consumam primul produs artificial de pe durata vacantei - un amestec de e-uri si zahar. Mi-a aratat diferenta dintre viata sanatoasa de la sat si regimul alimentar nesanatos pe care ni-l ofera societatea moderna".

Un posibil motiv pentru modul sanatos de a manca al romanilor: puternica legatura cu lumea satului. "Peste 40% din populatie traieste in zone rurale. Multi altii au rude la tara sau un petec de pamant unde se pot retrage la sfarsitul saptamanii. Astfel, mancarea buna si mancatul sanatos de la sat se extinde si la oras. De altfel, cand l-am intrebat pe fiul familiei la care am stat pe timpul vacantei daca i-a lipsit mancarea de acasa in perioada facultatii, mi-a explicat ca mama lui ii trimitea un colet cu mancare in fiecare saptamana, prin intermediul autobuzului. Ce om norocos! Eu a trebuit sa traiesc cu fasole pe paine si taietei la cutie".

"Sper ca romanii sa-si pastreze regimul alimentar sanatos si traditiile culinare pe masura pe masura ce economia creste si se dezvolta", a mai spus Martin Harris, in postarea intitulata The Fat Gap. "Sper ca locuitorii din orase sa nu cedeze in fata marsului neindurator al fast food-ului - ingrediente ieftine promovate cu cheltuieli mari. Aceasta este provocarea pentru Romania - cum sa prinda din urma restul UE fara sa repete greselile restului UE si cum sa pastreze, pentru urmatoarea generatie, ce are mai bun Romania".