Ieri dimineata, la 7:14 fix, m-am uitat cascand pe fereastra: Soarele era infipt stingher in punctul vernal. Pricopsit cu cateva buline enervante alipite de ambele retine, m-am frecat inutil la ochi si m-am dus sa-mi beau cafeaua. Venise oficial primavara.

Insa din punct de vedere ornitologic, pasaresc, adicatelea, primavara incepe o data cu aparitia primului vestitor inaripat al primaverii, venit tocmai de sub sarma ruginita a ecuatorului, peste Africa meridionala, Bosfor si Dardanele, luandu-se ziua dupa Soare, noaptea dupa Ursoaica Polara, mirosind casa cu magnetoreceptorul din dotare precum ogarul prada urecheata… si anuntand modest, dar indubitabil, migratia de primavara.

Foto: Agerpres

Potrivit SpringAlive, se pare ca migratia de primavara se intampla chiar acum, peste tot in Europa Centrala si de Est, mai putin in… Romania. Iubitori de natura si pasionati in ale ornitologiei au anuntat sosirea a zeci de pasari migratoare in tarile lor. 53 de berze au fost reperate in Polonia, 27 in Cehia, 19 in Grecia, 12 in Belarus si Ungaria, 8 in Bulgaria, 7 in Lituania, 5 in Ucraina… Nu si la noi…

Suntem convinsi, totusi, ca primavara a sosit si pe meleagurile mioritice si sta pitita in vreun grajd din Moldova ori agatata de-un stalp de telegraf prin Transilvania, numai ca, pacatele noastre, n-are cine s-o observe…atat suntem de preocupati cu mandatorii si nobile activitati de asigurare a traiului zilnic…

Ce este Spring Alive

SpringAlive este un proiect initiat de Birdslife International si Societatea Ornitologica Romana, al carui scop principal este monitorizarea sosirii pasarilor migratoare in Europa. Este o baza de date ornitologice pentru 5 specii de pasari, considerate in Europa adevaratii vestitori ai primaverii: randunica (Hirundo rustica), barza alba (Ciconia ciconia), cucul (Cuculus canorus), prigoria (Merops apiaster) si drepneaua neagra (Apus apus). Succesul SpringAlive in Europa (mai putin Romania) se datoreaza implicarii voluntare a sute de copii si adulti iubitori de natura.

Participarea e foarte simpla: nu trebuie decat sa cascati ochii primprejur si, in cazul in care ati dat de vreun exemplar din cele 5 specii mentionate mai sus, intrati pe site si adaugati-va observatia.

Pe langa statisticile la zi, pe tari sau unitati administrative si o harta a migratiei, pe site veti gasi informatii utile despre cum se observa si se identifica pasarile, un concurs de fotografie pentru copiii sub 16 ani, ba chiar si materiale didactice pentru profesorii de biologie interesati. De altfel, la initiativa profesorului de biologie, proiectul SpringAlive se poate constitui intr-un prilej excelent de risipire a monotoniei si plictisului din timpul orelor de biologie, prin implicarea juniorilor in activitati de observare a pasarilor in mijlocul naturii, ce pot fi completate, spre satisfactia lor, cu inregistrari online, in timp real a propriilor observatii…​