"Sarbatori si traditii romanesti de primavara" |
Proiect sustinut de Alpha Bank Romania |
Pastele, sarbatoarea biruintei fortelor binelui
In aceasta zi nu se matura pentru a nu alunga spiritele mortilor, iar cojile de oua se strang si se arunca pe o apa curgatoare pentru a ajunge in tara Blajinilor vestindu-le si lor ca este Pastele, explica traditiile de Paste, conf.univ.dr. Paula Popoiu, directorul Muzeului National al Satului "Dimitrie Gusti".
Duminica Pastelui este incununarea unei saptamani in care incarcatura religioasa se impleteste cu traditii pastrate de sute de ani. Astfel, In Joia Mare, ziua Judecatii lui Iisus, femeile se duc la cimitir pentru a reinoda legatura cu stramosii, dau de pomana 40 de colaci peste groapa copiilor si oale impodobite cu apa tamaiata (purificare prin apa si fan). Credinta populara spune ca acum se deschid portile Raiului si cele ale Iadului iar spiritele mortilor vin pe pamant, alaturi de cei dragi, unde vor ramane 40 de zile. Si daca in zilele noastre data trecerii in nefiinta o poti afla folosind internetul si diverse programe, in vremurile stravechi, azi se practica, dar mult mai rar, se aruncau cununi de flori peste casa pentru a vedea cine moare in acel an.
In Vinerea Mare (sau neagra) se tine post negru si se spun rugaciuni si se inrosesc ouale, iar Mai tarziu, la biserica se tine Denia Prohodului Domnului si seara se inconjoara biserica cu lumanari aprinse cu o simbolistica aparte -conducerea la mormant a Mantuitorului.
Sambata, in ajunul Pastelui, dupa Vinerea Mare in care omul s-a curatit prin post, s-a rugat, se trece catre o purificare simbolica mult mai profunda, se aprind focurile mortilor (purificare prin foc), iar noaptea comunitatea participa la Liturghia Invierii. De asemenea, inceteaza orice lucru de mana si comunitatea se pregateste pentru datinile ce tin pana dupa Duminica Tomii.
Se crede ca cine se naste in noaptea de Paste va fi om norocos, iar cine moare in Saptamana Mare va fi iertat de pacate. Luni si marti, in a doua si a treia zi de Paste petrecerile si ritualurile de Paste continua. Luni, incepe Saptamana Luminata cand se ciocnesc oua rosii, tinerii schimba oua rosii intre ei si se merge cu pomana la cimitir.
Alimente rituale.
Pasca, deosebita de azima care este un aluat nedospit, se face din faina de grau curat, cernuta de doua ori prin sita; din aceasta se fabrica un aluat dospit in care se pune lapte, sare si mirodenii. Se coace numai o data pe an, de Sfintele Pasti.
Ea are o forma rotunda, la mijloc o cruce si este impodobita pe margini cu aluat impletit. Forma rotunda simbolizeaza perfectiunea si soarele sau scutecele Domnului.
Pasca se face de obicei in Sambata Pastelui. Alaturi de pasca se prepara cozonacii, de forma patrulatera simbolizand mormantul Domnului, sau se pot face, mai nou, si cozonaci in forma de miel sau orice alte forme decorative destinate mai ales bucuriei copiilor.
Ouale rosii se obtin prin vopsire sau incondeiere si vopsire, cu culori obtinute din plante (sovarv, coaja de arin, foi de ceapa); in cazul incondeierii, aceasta operatie incepe de Mucenici; ziua inrosirii oualelor variaza de la zona la zona: in Vlasca se inrosesc miercurea, in Saptamana Mare, in Bucovina in Joia Mare, in timp ce in Muscel este interzis a se vopsi in Joia Mare. Oualele se incondeiaza cu motive simbolice, cele mai multe pre-crestine, semnificand puterea solara si vegetatia.
Ouale se fac de trei feluri; merisoare, impistrite si muncite. Oua muncite sunt acelea care sunt foarte mult lucrate. Ele sunt foarte frumoase si ne aduc aminte cum l-au muncit jidovii pe Domnul nostru Iisus Hristos.
Autor: conf. univ. dr. Paula Popoiu
Intra pe pagina Muzeul Satului si pagina Alpha Bank Romania pentru mai multe detalii.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
1. " dis-de-dimineata, in duminica Pastelui, inainte ca restul casei sa se trezeasca, stapana casei sa puna pe pragul casei o bucata de pamant cu iarba adusa din gradina, sa afume grinda casei cu lumanarea de la liturghie si usor, toti membrii familiei se intalnesc, se spala pe fata intr-un vas in care s-a pus apa, busuioc, un ou rosu si un banut de argint."
2. "In aceasta zi nu se matura pentru a nu alunga spiritele mortilor"
3. "se aruncau cununi de flori peste casa pentru a vedea cine moare in acel an."
4. "Se crede ca cine se naste in noaptea de Paste va fi om norocos, iar cine moare in Saptamana Mare va fi iertat de pacate."
....
Si acum intreb: cat de ridicole ar parea asemenea obiceiuri daca ar fi observate la alte civilizatii?
Chiar avem nevoie de promisiunea unei recompense eterne, respectiv a unei pedepse eterne pentru a intelege ca e in interesul tuturor sa ne ajutam reciproc?
Chiar asa de putin ne-am indepartat de copac si de pestera?
Nu mai reiau comentariul postat mai devreme care a fost sters de hotnews, si le multumesc pe aceasta cale, doar va invit sa judecati logic daca se poate cineva spala intr-o oala in care au fost puse oua vopsite, si monede.
Paste fericit si Dumnezeu sa va ierte pentru aceste aberatii pe care le atribuiti crestinilor
Faptul trist este ca sunt atat de uitate, nu ca un prof. etnolog le-a descris intr-un interviu...
Cat despre faptul ca ar fi ridicole - cum comentezi atunci amploarea la care a ajuns Halloween-ul?
Ne apartin doar daca asa vrem.
Halloween-ul a ajuns atat de popular pentru ca lumea degenereaza si e tot mai interesata de senzatii tari, distractii prostesti si primitive.
Daca urmaresti evolutia societatii occidentale poti observa cum ne intoarcem la paganism: umblam tot mai goi, ne tatuam, ne bagam verigi in nas si urechi, in muzica predomina ritmul, ne uitam la filme cu spirite, vrajitorie, violenta, groaza etc. etc.
Culmea e ca unii fac asta dar mai vor si sa se numeasca crestini.
puneti mina si cititi riturile de trecere la crestini ...poate mai intelegeti cate ceva...si poate va crestinati pina la urma...
cine stie...poate s-o induiosa de voi,careva,daca tot faceti umbra...
Sa va fie rusine!
Mi-e MILA de parintii vostri pentru aceste doua MARI greseli...
Trebuie triate traditiile care sunt bune si adevarate de cele care sunt neadevarate si nocive (desi pot parea inofensive).
"Credinta-n viaţa de apoi" si Hristos n-au absolut nimic in comun cu niste obiceiuri pagane care nu fac decat sa indeparteze lumea de crestinismul adevarat.
1 Timotei 4,7 : "Fereşte-te de basmele lumeşti şi băbeşti."
Credinta in Hristos inseamna sa faci ce a spus Hristos, nu ce crezi tu sau ce a spus mama sau bunica.