Raportul dintre cat consumam, cate deseuri producem si capacitatea de regenerare a planetei ar trebui sa ne puna pe ganduri, intrucat, potrivit World Wide Fund for Nature (WWF), consumam resursele intr-un ritm mult prea rapid. Stilul de viata consumist contribuie la deteriorarea mediului, iar WWF a formulat cateva sugestii pentru petrecerea sarbatorilor de iarna intr-un mod cat mai ecologic.

Daca alegeti un brad natural, pastrati-l in ghiveci

Milioane de brazi sunt taiati anual pentru Craciun, iar dupa numai 2-3 saptamani sunt aruncati la gunoi. O alternativa ar fi achizitionarea unui brad in ghiveci, pe care sa il impodobiti de Craciun, iar apoi sa il plantati in gradina proprie sau in cea a blocului. Veti avea astfel un brad natural nu doar pentru cateva zile, ci poate chiar pentru o viata. Brazii in ghiveci pot fi achizitionati din hypermarketuri, florarii, mall-uri sau magazine online.

Cadouri prietenoase cu mediul inconjurator

Puteti oferi celor dragi o experienta placuta in locul unui cadou material. Bilete la un spectacol, un abonament la un centru sportiv sau de infrumusetare, un curs de dans sau pentru invatarea unei limbi straine sau o iesire in oras.

WWF mai sfatuieste sa mergeti la cumparaturi cu propria sacosa (de preferat, din material textil), evitand astfel pungile de plastic sau de hartie de la magazine. De asemenea, evitati sa cumparati jucarii cu baterii. Daca veti opta, totusi, pentru acest tip de cadou, asigurati-va ca bateriile pot fi reincarcate. Bateriile clasice reprezinta o problema din ce in ce mai mare, intrucat acestea contin chimicale toxice ce pot afecta mediul. Folositi cu masura hartia, cutiile si pungile de cadou si refolositi-le pe cele care v-au ramas de anul trecut.

Ornamente de brad ingenioase si ecologice

Moda ornamentelor de Craciun se schimba de la an la an, tendinta fiind aceea de a cumpara iar si iar alte decoratiuni care, intr-un timp mai scurt sau mai lung, ajung la gunoi. Dati frau creativitatii si realizati propriile ornamente de brad.

Puteti folosi betisoare de scortiaoara, conuri de brad, mere, nuci, jucarii si obiecte decorative vechi, CD-uri vechi, banda de la casetele video si audio vechi, funde din resturi de materiale, saculete cu lavanda sau flori uscate...

Alegeti alimente naturale

In Europa, industria cu cel mai mare impact asupra mediului este cea alimentara, intrucat majoritatea alimentelor pe care le consumam sunt transportate de la mii si mii de kilometri distanta, generandu-se o cantitate imporesionanta de dioxid de carbon.

Alegeti alimente naturale, produse local. Optati pentru alimente precum cartofi, varza, ceapa, nuci, morcovi, dovleac, conopida, praz, in locul celor congelate, a caror pastrare si congelare presupun un consum foarte mare de energie.

Economisiti energia

Conform unui studiu realizat de Canon in 2006, energia irosita in Marea Britanie de aparatura de birou lasata in stand-by timp de 10 zile, pe perioada vacantei de Craciun, ar fi suficienta pentru pregatirea unui numar de 4.4 milioane curcani sau pentru functionarea a 350.000 de beculete ornamentale, timp de 240 ore.

Inainte de a pleca in vacanta, asigurati-va ca ati inchis complet aparatura de birou! Nu lasati aparatura in stand-by!

De asemenea, daca intentionati sa achizitionati produse electronice, precum combine stereo sau televizoare, alegeti-le pe cele care pot fi inchise complet si nu raman in stand-by. Totodata, verificati clasa de consum energetic - optati, intotdeauna, pentru clasa A!

Consumul energetic este cu mult mai mare in perioada sarbatorilor, insa exista metode simple prin care putem economisi energie. Daca ne gandim doar la clasicele beculete de brad, simpla lor inchidere pe perioada noptii sau cand nu suntem acasa poate economisi energie.

Pentru si mai multa economie, puteti sa faceti cadou casei voastre un set de becuri ecologice. Au o durata de viata mult mai mare si reduc semnificativ consumul de electricitate.

Produceti mai putine deseuri

WWF ne mai recomanda sa cumparam alimente si bauturi ambalate in materiale reciclabile. Evitati produsele supraambalate sau al caror ambalaj este dificil de reciclat. Evitati, totodata, produsele dispensabile precum servetelele de hartie, tacamurile sau pungile de plastic.

Felicitarile electronice protejeaza padurea

Anual, milioane de felicitari sunt trimise prin posta in toata lumea, insa o mare parte dintre acestea, impreuna cu plicurile lor, ajung la cosul de gunoi. Pentru a economisi hartia si resursele naturale, WWF va sugereaza sa inlocuiti felicitarile din hartie cu cele electronice.

De asemenea, multe ONG-uri ofera posibilitatea de a trimite felicitari online si de a contribui la actiunile lor, astfel incat puteti continua obiceiul de a face acte caritabile de Craciun, economisind, in acelaai timp, resurse importante.

Calatoriile cu trenul, mai putin poluante decat cele cu avionul

Transportul aerian este una din principalele surse de emisii de dioxid de carbon – emisii responsabile pentru schimbarea climei si incalzirea globala. Ori de cate ori este posibil, alegeti sa va deplasati cu trenul. Este, deocamdata, cea mai prietenoasa optiune pentru mediu.

A lua in calcul si impactul asupra mediului atunci cand ne pregatim de sarbatorile de iarna nu inseamna sa renuntam la placerile noastre. Inseamna doar sa ne gandim mai bine la lucurile de care avem cu adevarat nevoie, sa reducem pe cat posibil cantitatea de deseuri si sa nu risipim resursele.

Este cert ca planeta s-a schimbat, asa ca trebuie sa ne schimbam si noi modul de viata. Un comportament mai ecologic aduce beneficii clare pentru mediul inconjurator.