Daca despre unele alimente sau bauturi se vorbeste mai tot timpul de rau, despre cafea nu se poate spune acelasi lucru. Toata lumea o lauda pentru efectele ei benefice asupra organismului. Nu uitati insa ca ce este prea mult strica! Daca beti mai mult de 2 cesti pe zi, cafeaua se poate transforma in “otrava”, afectand dintii, inima, stomacul si provocand o deshidratare puternica a organismului.

1. Provoaca dependenta. Cafeina este cel mai folosit drog din lume, cu efecte benigne.

Organismul nostru se obisnuieste foarte repede cu ea, iara daca va hotarati brusc sa renuntati la cele cateva cesti pe zi, va veti alege cu dureri de cap, stari de nervozitate si lipsa de concentrare. Nu va faceti griji insa, aceste simptome vor disparea in cateva zile.

2. Desi s-a dus vestea ca o ceasca doua de cafea ne fereste de cancer, se vorbeste prea putin despre continutul de substante cancerigene al cafelei. Cafeaua contine nu mai putin de 19 substante cancerigene. S-a demonstrat deja: cei care beau cafea pe stomacul gol risca sa se imbolnaveasca de cancer de pancreas, vezica urinara, prostata, san si colon.

3. Ingreuneaza munca inimii. Cafeina creste nivelul hormonilor stresului: adrenalina si cortizonul. Acestia sunt numai doi ei, care fac ca inima sa bata cu putere si sa creasca tensiunea arteriala. Cei care beau cateva cani de cafea pe zi risca sa se aleaga cu boli cardiovasculare.

4. Cafeina este interzisa femeilor gravide pentru ca ficatul bebelusului nu poate metaboliza cafeina, iar aceasta substanta ramane in organism si il tine treaz perioada mari de timp. Un nou studiu al unor cercetatori americani revela faptul ca gravidele care consuma peste 200 mg de cafeina pe zi prezinta risc dublu de pierdere a sarcinii sau de a naste prematur, fata de cele care nu beau cafea deloc.

5. Multe din chimicalele prezente in cafea pot irita stomacul sensibil. In cel mai fericit caz ne poate creste aciditatea, in cel mai rau, ne alegem cu boli digestive grave.

6. Cafeaua ne deshidrateaza, iar prin urinarea frecventa pierdem o multime de vitamine si minerale. Daca beti mai mult de doua cesti, pentru fiecare in plus se recomanda suplimentar patru cesti de apa.

7. Prea multa cafea ne secatuieste de calciu. Nu numai ca-l face sa dispara din oase, dar nici nu-i permite sa se depuna. Din aceasta cauza, femeile aflate la menopauza, bautoare de cafea, risca sa sufere de osteoporoza.

8. Cei care beau multa cafea nu se confrunta numai cu lipsa de calciu, ci si cu cea de fier. Pentru persoanele care sufera de anemie, se recomanda sa-si bea cafeaua cu o ora inainte de masa. Daca o beau dupa, aceasta impiedica absorbtia fierului.

9. Cafeaua ingalbeneste dintii si produce carii. De aceea, stomatologii recomanda sa ne spalam pe dinti dupa fiecare ceasca bauta si sa evitam pe cat posibil bauturile care contin cafeina.

Sursa: care2.com