​În vreme ce cafeaua aduce beneficii imense pentru sănătate (reduce riscul de diabet, Parkinson, boli cardiace, cancer), există unele controverse despre cum afectează creativitatea. Unii oameni de știință cred că o reduce, conform unui articol publicat de Maria Konnikova în The New Yorker: „Revelațiile creative și soluțiile imaginative apar adesea când oprim lucrul la o problemă anume și lăsăm mintea să se mute la ceva fără legătură [dar] cafeaua împiedică concentrarea să devină difuză; în schimb ascute atenția și o face hiper-vigilentă”.

HotNews.roFoto: Hotnews

Problema este următoarea: revelațiile sunt de cele mai multe ori de doi bani. De exemplu, prieteni, colegi sau chiar eu am avut de sute de ori idei nebunești și sclipitoare de afaceri sau noi subiecte... din care toate n-au ajuns nicăieri deoarece niciunul dintre noi n-a avut timpul sau energia să le dezvolte.

Dincolo de o declarație conceptuală inițială, procesul creativ nu este chiar atât de mult o serie de revelații originale, cât abilitatea de a lua mici decizii creative, cum ar fi să frazezi ceva, ce bucățică de piatră să cioplești sau ce culoare e mai potrivită pentru zugrăveală. O declarație faimoasă a lui Thomas Edison este: „geniul este 1% inspirație și 99% transpirație”.

Când execuți de fapt o viziune creativă, adică faci munca grea de a o exprima, marile și noile revelații sunt diversiuni uriașe. Așa-numiții „creativi”, care generează la nesfârșit idei noi, au în mod tipic un CV cu două tipuri de proiecte: 1) nefinalizate și 2) neîncepute.

Exact aici intervine cafeaua.

Cafeaua este un ajutor enorm pentru procesul creativ deoarece restrânge divagațiile nedorite și nenecesare și te ajută în schimb să te concentrezi pe ce ai de făcut. Te ajută să te concentrezi la lucru, să te menții pe proiect și să faci progrese zilnice, în loc să visezi cu ochii deschiși la ce alte lucruri ai face în schimb.

Ca și meditația aprofundată („mindfulness”), cafeaua te ajută să blochezi „creierul-maimuță” care se repede în toate direcțiile și să asculți în schimb de „creierul-bou” care se gândește la câte un singur lucru odată – ceea ce este exact ce-ți trebuie ca să-ți faci treaba. Așa cum a spus un autor prolific, „Scrisul este procesul care transformă cafeaua în cerneală”.

Ca să fii mai creativ trebuie să programezi momentele în care mintea poate să rătăcească (drumul la serviciu, curățenia, plimbarea)... dar nu bea cafea în acel timp sau înainte. Astfel vei putea avea revelațiile dorite și care nu vin când te concentrezi la lucru.

Totuși, când te așezi ca să-ți materializezi viziunile și să-ți transformi revelațiile în realitate, bea cât de multă cafea poți. (Geoffrey James, Inc.com)