Documentarul „Acasă”, realizat de Radu Ciorniciuc, povestea familiei care a trăit 20 de ani în Delta Văcăreşti, a câştigat marele premiu la DOK.fest Munchen, informează News.ro.

Delta VacarestiFoto: Captura YouTube

Cea de-a 35-a ediţie a DOK.fest Munchen are loc online până pe 24 mai.

La începutul anului, filmul a avut premiera la festivalul Sundance, unde a fost premiat pentru imaginea semnată de regizor împreună cu Mircea Topoleanu.

Documentarul a fost selectat în peste 20 de festivaluri internaţionale, printre care: CPH.Dox (desfăşurat online în perioada 18-29 martie), Vilnius IFF (desfăşurat online între 19 martie - 2 aprilie), DocAviv Israel, ZagrebDox, Hong Kong IFF (amânate), Crossing Europe, One World Prague, Movies That Matter, Cartagena FF, Oslo Pix şi Sydney FF (anulate).

Va fi prezentat online în Festivalul Internaţional de Film de la Cracovia (competiţia internaţională Krakow Film Festival, între 31 mai şi 7 iunie) şi în competiţia internaţională Thessaloniki Documentary Festival (în perioada 19 - 28 mai).

„Acasă” spune povestea unei familii care a trăit timp de 20 de ani în Delta Văcăreşti, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată – Parcul Natural Văcăreşti, devenind primul parc natural urban din România.

Timp de patru ani, regizorul Radu Ciorniciuc a urmărit aventura prin care a trecut familia Enache: de la o viaţă în armonie cu natura la traiul plin de provocări din Capitală.

Pe măsură ce membrii familiei fac eforturi să se conformeze regulilor civilizaţiei, încercând să păstreze în acelaşi timp legătura cu natura şi armonia dintre ei, apar întrebări legate de locul lor în lume şi felul în care poate arăta viitorul pentru fiecare.

Producţia România-Germania-Finlanda este bazată pe scenariul scris de Lina Vdovîi şi Ciorniciuc, după cartea cu aceleaşi nume lansată în 2017.

Filmul făcut parte, la începutul lunii, mai dintr-o campanie de strângere de fonduri pentru familiile sărace din România, afectate de criza financiară provocată de coronavirus. Campania Alex Fund este coordonată de Leslie Hawke, mama actorului Ethan Hawke.