Daca iti place sa fumezi si sa bei alcool, nu iti obliga viitorul copil sa suporte consecintele acestor doua obiceiuri. Barbatii care fumeaza si consuma alcool pot pune in pericol sanatatea viitorilor copii si nepoti, potrivit dailymail.co.uk. Substantele toxice din tigari si alcool pot provoca schimbari in ADN, care sunt transmise generatiilor viitoare prin intermediul spermei. Prin urmare, desi copiii nu fumeaza, ei pot fi supusi acelorasi riscuri.

Se pot naste cu defecte congenitale precum ruptura de coloana (spina bifida) si malformatii congenitale ale fetei daca parintii fumeaza, iar daca parintiii consuma alcool copii pot avea malformatii ale inimii si alte probleme de sanatate.

In timp ce este binecunoscut faptul ca stilul de viata al unei mame in devenire poate afecta sanatatea copilului nenascut, studiul arata ca si cel al viitorului tatic are un rol important.

Dr Gladys Friedler, un om de stiinta de la Universitatea Boston, care a studiat mai bine de 40 de ani in ce fel afecteaza sanatatea tatalui pe cea a copilului, a declarat: " E nevoie de doua persoane pentru un tango. Stilul de viata al barbatilor are un impact la fel de important ca si cel al femeilor asupra fetusului si mai apoi al copilului."

Cynthia Daniels, profesor la Universitatea Rutgers din New Jersey, a declarat ca societatea este de vina pentru faptul ca vede femeia singura responsabila de sanatatea copilului.

"Trebuie sa punem capat ideii ca barbatii au un rol mai putin important in reproducere si ca stilul lor de viata nu afecteaza sanatatea copilului.". Prof. Daniels a sfatuit tinerii care doresc sa isi intemeieze o familie sa se gandeasca de doua ori inainte de a fuma si a consuma alcool. "Daca as fi un barbat tanar, nu as consuma alcool foarte des si nu as fuma doua pachete de tigari pe zi daca as incerca sa am un copil", a declarat aceasta.