Zece exemplare de flamingo, grupul cel mai numeros din această specie observat în România în ultimul secol, au fost văzute în acest weekend în Delta Dunării, a semnalat luni Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) din Tulcea.

pasari flamingo in Delta DunariiFoto: Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării

Exemplarele de flamingo au fost văzute sâmbătă, în zona Meleaua Sacalin, iar ARBDD spune, pe Facebook, că "specia cuibăritoare" în bazinul mediteranean are coloniile cele mai apropiate în Grecia, Turcia sau Muntenegru.

"În România pasărea apare foarte rar, în special în sud- estul ţării, în numere mici (...), prima semnalare aici fiind în anul 1900 (Dombrowsky). Acesta este grupul cu cel mare număr de flamingo observaţi în România în ultimul secol", afirmă specialiștii.

Ei spun că exemplarele de flamingo au o mobilitate ridicată în afara perioadei de reproducere.

"Astfel, pe baza păsărilor inelate, indivizi capturaţi în zona Camargue (Franţa) aparţineau populaţiilor din Estul Mării Mediterane, din Egipt, Liban, Grecia sau Turcia (Kiss & Szabo 2002). Totodată, accidental specia poate fi observată chiar şi în nordul continentului, în Peninsula Scandinavă", mai spun reprezentanții Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.