Efectele se regăsesc atât la bărbați, cât și la femei. În timp ce majoritatea cercetărilor anterioare s-au limitat la participanți masculini, oamenii de știință de la Coventry University au efectuat un studiu mixt, în care consumul de cafea a îmbunătățit viteza cicliștilor pe parcursul unui test de 5 km.

Cafea si bicicleteFoto: Wavebreak / Profimedia Images

Rezultatele, publicate în revista „Nutrition”, au arătat că după ce au băut cafea, participanții - 19 bărbați și 19 femei - au câștigat 9 secunde în comparație cu cei care au băut placebo (300 ml de apă) și 6 secunde în comparație cu testul de control. Dozajul de cafeină a fost de 3 mg per kilocorp.

În teste, bărbații au câștigat 2,1% cu cafeină, în comparație cu placebo, iar femeile 1,8%. În comparație cu testul de control, îmbunătățirea a fost de 1,2% la bărbați și de 1,1% la femei, iar cercetătorii au concluzionat că ambele sexe au fost influențate ce cafea „în aceeași măsură”. Participanții fuseseră restricționați de la consumul de cafea cu 12 ore înainte de test.

Studiul, condus de conferențiarul Neil Clarke de la School of Life Sciences de la Coventry University, confirmă mai multe alte cercetări cu rezultate similare, dar care se concentraseră pe performanțele masculine.

Un studiu efectuat în 2014 într-un laborator din Spania cu o combinație de cafeină și gel carbohidrat administrat unui grup de amatori a arătat că au pedalat semnificativ mai bine decât alții care au primit doze mai mici sau deloc. Cercetătorii de la universitatea din Alicante le-au dat rutierilor 7 mg per kilocorp cu 70 de minute înainte de experiment. S-a constatat că ei au evoluat mult mai bine în pantă, rezistând cu 33,8 secunde mai mult când au pedalat timp de o oră la 70% din rata maxină de consum de oxigen. Cei care au primit doar 2 mg per kilogram nu au rulat mai bine decât cei care nu au primit nimic, extensia de timp fiind doar de 0,4 secunde.

Un alt studiu realizat la Birmingham University a arătat că 5 mg de cafeină per kilocorp le-au fost suficiente cicliștilor ca să câștige 45 de minute în test. Interesant – cafeaua solubilă a fost la fel de eficace precum băuturile speciale cafeinizate, câtă vreme au fost băute cu o oră în avans.Așa că, dacă vă știți greutatea corporală, înmulțiți-o cu 0,6 ca să aflați câtă cafeină vă va ajuta pentru un parcurs de oră pe pistă. Dacă sunteți de categorie ușoară, vă vor trebui 35 mg; pentru categoria grea sunt necesare 60 mg.

Problema este că, în timp ce băuturile cafeinizate sunt etichetate cu conținutul de cafeină, cafeaua nu este și variază de la marcă la marcă și chiar și în magazine specializate. Teste de la Glasgow University au aflat că un espresso achiziționat poate conține 300 mg, iar altul doar 50. Departamentul britanic de sănătate admite că o ceașcă obișnuită de cafea filtrată are 140 mg de cafeină, deși poate fi și mult mai slabă.

Așa că răspunsul e simplu. O ceașcă bună de cafea tare ar trebui să fie suficientă pentru a vă spori performanța. Doar să nu exagerați – experții spun că 400 mg/zi este un maxim în siguranță. (Cycling Weekly)

Citește și: