Chiar de Sărbători, cercetătorii au ajuns la concluzia că un consum mai mare de vin și brânză poate avea un impact pozitiv direct asupra acuității cognitive. Deci, „gouda news”, se bucură și celebra Martha Stewart! Este unul din rezultatele unui studiu mai larg, efectuat la Iowa State University și publicat în ”Journal of Alzheimer Disease”, privind legătura dintre dietă și declinul cognitiv.

Vin rosu si branzaFoto: redwinelovers.com

Una din cele mai semnificative descoperiri ale studiului: brânza este, de departe, unul din alimentele cele mai protectoare împotriva problemelor cognitive asociate cu vârsta, chiar în fazele mai târzii ale vieții. Și nimic nu merge mai bine cu brânza decât vinul roșu. Cercetătorii au mai aflat și că un consum zilnic de vin, mai ales roșu, este asociat cu ameliorarea funcției cognitive.

„Am fost plăcut surprins că rezultatele au indicat că un consum zilnic responsabil de brânză cu vin roșu nu este bun doar ca să ne ajute să facem față pandemiei Covid-19, ci poate și lumii complexe în care trăim și care niciodată nu pare că se mai liniștește”, spune Auriel Willette, profesor asociat la Iowa State. „În timp ce am luat în considerare dacă acestea se datorează numai obiceiurilor alimentare ale oamenilor mai prosperi, teste clinice combinate sunt necesare pentru a determina dacă schimbări facile în dietă pot ajuta creierul în moduri semnificative”.

Willette și echipa sa au studiat date colectate de la 1.787 de persoane în vârstă din Regatul Uni. Inițial au răspuns la chestionare care le-au măsurat capacitatea de gândire spontană. Participanții au completat apoi Chestionarul privind Frecvența Alimentelor, care i-a întrebat despre consumul de alimente și băuturi, incluzând fructe proaspete și uscate, legume crude și salate, legume gătite, pește gras și slab, carne procesată, pasăre, vită, miel, porc, brânză, cereale, ceai și cafea, bere, vin, cidru, șampanie și băuturi alcoolice. Chestionarele - și răspunsurile aferente – au fost trimise și completate timp de 10 ani.

„În funcție de factorii genetici ai fiecăruia, unele persoane par a fi mai bine apărate de efectele Alzheimerului, în vreme ce altele sunt mai expuse. Acestea fiind spuse, cred că opțiunile corecte de hrănire pot preveni la un loc boala și declinul cognitiv. Poate că glonțul de argint pe care-l căutăm este îmbunătățirea alimentației. Cunoașterea implicațiilor contribuie la mai buna înțelegere a maladiei Alzheimer și aducerea ei pe o traiectorie reversibilă”.