Cine n-a mâncat în drum spre serviciu un croissant făcut cu mult unt, zicându-și că a luat micul dejun? Când oamenii de știință au decis că prima masă din zi este și cea mai importantă, cercetătorii nu s-au gândit în nici un caz la produse de patiserie. Mai ales că pregătirea unui mic dejun perfect este surprinzător de ușoară, scrie Men’s Health.

Poached eggs and veggies on toastFoto: Captura video

Pentru a obține beneficii maxime din masa de dimineață, proteinele trebuie să se regăsească într-o treime din porție. Sarah Coe, nutriționistă și cercetătoare la British Nutrition Foundation, afirmă că două ouă fierte (sau „poached”) sunt suficiente, eliberând în organism 14 g de aminoacizi buni pentru masa musculară, plus miconutrienți esențiali ca vitamina B12, seleniu, acizi grași omega-3.

Preferând proteinele în locul produselor de patiserie inutile nutrițional veți putea face opțiuni mai sănătoase pe parcursul zilei. Se modifică activitatea din zonele cerebrale responsabile de impulsurile legate de hrană și „recompensele” alimentare, așa că va fi mult mai puțin probabil să puneți ochii pe un pachet de biscuiți spre ora 11 – deci nici „pain au chocolat”, nici „sărățele”.

Mai bine dați iama în coșul cu pâine, pentru carbohidrați bogați în amidon – chiar și o felie din pâinea banală cu semințe de la supermarket vine cu 2g de fibre insolubile bune pentru digestie, contribuind la doza recomandată zilnic de 30g și, ca bonus, protecție împotriva cancerului colorectal.

Iar restul farfuriei trebuie umplut cu cel puțin 80g de legume, ca roșiile sau ciupercile la grătar. Sunt extrem de bogate în nutrienți și pline de fibre solubile. „Fibrele solubile acționează ca o hrană pentru microbii binefăcători din intestin, ajutându-i să producă acizii grași care reduc riscul de diabet de tip 2, obezitate și boli de inimă”, spune Coe.

Yes, chef!

Citește și: