Gătitul ajunge uneori la rang de artă, dar cu practică și tehnici adecvate oricine poate să-l facă bine. Chiar dacă sunteți un bucătar cu experiență sau un novice în ale bucătăriei, oricine poate deveni și mai bun. Așa că răspunsurile la întrebarea „Chef, care este sfatul tău nr.1?” vă pot fi de mare folos.

AlimenteFoto: Captura video

BuzzFeed a trimis-o unor maeștri cunoscuți. Dacă aveți un răspuns personal util, nu ezitați să-l adăugați în comentarii. Cititorii noștri interesați îl vor aprecia cu siguranță.

15. Ascuțiți des cuțitele

„Cuțitele ascuțite fac totul mai simplu.”

„Cred că 95% din cămine au nevoie de cineva care să ia cuțitele și să le ducă la un ascuțitor profesionist.”

16. Citiți TOATĂ rețeta înainte de orice altceva

„Mereu mereu mereu citiți rețeta înainte să vă apucați de treabă.”

17. Învățați de la francezi despre „Mise en place”

„Mise en place. Pregătiți ca să aveți totul la îndemână înainte să începeți. Nu vreți să se ardă ceva în timp ce cauți o lingură sau deschizi o conservă.”

„Mise en place, sau modul elegant în care francezii spun: dacă n-ai totul la îndemână, te poate lua naiba!”

„Mise en place. Dacă ai scos și ai totul la îndemână și organizat înainte să gătești, ai eliminat 90% din stres.”

„Dacă vei avea totul pregătit dinainte, ca usturoiul mărunțit sau ceapa tocată, nu vei mai fi stresat că n-ai timp sau că poți să arzi mâncarea.”

18. Deglazarea tigăii este foarte importantă

„Un truc simplu, cu urmări importante. Înseamnă că după ce ai sotat ceapă, usturoi, carne, etc să torni puțină apă fierbinte și să freci bine fundul tigăii cu o lingură de lemn. Nu numai că vei extrage astfel plăcuta aromă caramelizată, dar vei avea și o tigaie care poate fi spălată în cinci secunde.”

19. Nu toată carnea trebuie gătită la fel

„Gândește-te de unde vine carnea de pe animal. Dacă e un mușchi pe care l-a folosit des (picior, coapsă, etc), atunci probabil că trebuie gătit lung și încet. Dacă e un mușchi pe care l-a folosit mai puțin (spate, mușchiuleț,etc) îi trebuie temeperatură mai mare și un timp mai scurt. Există excepții, dar regula este în general valabilă.”

20. Nu încărcați prea mult vasul

„O greșeală frecventă este aglomerarea tigăii. Dacă vrei să prăjești carne, n-o umple până la margine. Va fierbe doar în suc propriu până va fi pală, dar încă tare. Pune doar puține bucăți odată, le poți scoate pe o farfurie când s-au făcut și să treci la altele.”

21. „Prea mult usturoi” nu există

„Singura rețetă care trebuie făcută cu un singur cățel de usturoi este rețeta cu un singur cățel de usturoi.”

„Când vezi o rețetă în care scrie X căței de usturoi, taie căței și scrie căpățâni.”

22. Pune carnea în congelator înainte s-o feliezi

„Dacă gătești ceva care cere felii subțiri de vită sau porc, pune din timp carnea în congelator. Semi-înghețată se va tăia foarte ușor.”

23. Nu încerca să fii foarte precis

„Gătitul este o artă, doar coacerea este o știință.”

„Gătitul este un experiment în care te poți juca. Coacerea este ceva exact, sau rezultatul nu va fi bun.”

„Lingurițele pentru măsurat sunt pentru coacere, nu pentru condimente.”

24. Lasă carnea să se odihnească

„Dacă o tai și începe să curgă sucul din ea, înseamnă că o tai prea repede după ce ai gătit- o.”

25. Înainte să servești, mai gustă o dată pentru sare

„Fii sigur că este sărată cât trebuie. Iar diferitele tipuri de sare sunt pentru cum gătești. De obicei, carnea prăjită cere sare grunjoasă. Sarea fină este folosită când nu vrei textură grunjoasă sau te temi că nu se va încorpora bine în mâncare.”

„Sărează mâncarea. Este incredibil cum lucrurile au gust mult mai bun cu doar un pic de sare.”

26. Curăță pe parcurs

„Spală vase / curăță blatul când gătești, îndată ce ai puțin timp. Va fi o mare diferență la final.”

„Poți să cureți cât gătești.”

„Cât mâncarea e la foc mic, spală. A început să fiarbă, spală cât aștepți. Cât se gătește în continuare, spală, etcetera etcetera.”

27. Uită expresia „vin pentru gătit”

„Gătește numai cu vin pe care l-ai și bea. Înseamnă să nu folosești „vin pentru gătit”. Și vinul ieftin e bun, doar nu găti cu vinuri care sunt pe raftul de ingrediente pentru gătit.”

28. Sau înlocuiește vinul cu vermut

„Julia Child, care a revoluționat bucătăria americană prin tehnici franțuzești, a spus că poți folosi vermut sec în rețete în locul vinului alb. Este perfect dacă ai nevoie de puțin și nu vrei să deschizi o sticlă nouă.”

29. Apa în care au fiert pastele este aur lichid

Păstrează puțină apă înainte să le scurgi și folosește-o ca să legi sosurile și să se prindă de paste.”

Vezi și prima parte: