Un studiu a constatat că vegetarienii sunt mai sănătoși decât iubitorii de carne, chiar dacă sunt fumători și beau, indiferent de vârstă și greutate. Este concluzia unui studiu efectuat pe 175.000 de britanici adulți de oameni de știință de la Universitatea din Glasgow, citat de The Hill.

HotNews.roFoto: Hotnews

Echipa a urmărit 19 biomarkeri diferiți de prevenire a cancerului, bolilor de inimă și asociate vârstei, precum și altor afecțiuni cronice.

Unul din motivele pentru care vegetarienii, chiar și cei care fumează și beau, au niveluri ale biomarkerilor mai bune decât iubitorii de carne este consumul de colesterol din alimentație.

„Vegetarienii aveau niveluri semnificativ mai mici la 13 biomarkeri-cheie. Aceștia includeau colesterolul total, colesterolul „rău” de mică densitate și un hormon care stimulează creșterea și proliferarea celulelor canceroase. Aveau niveluri mai mici și la biomarkeri benefici cum este colesterolul ”bun” de mare densitate”, a transmis echipa.

Participanților, cu vârste între 37 și 73 de ani, li s-au analizat 177.300 de mostre de sânge și urină pe parcursul a cinci ani în care dietele lor nu s-au schimbat.

„Descoperirile noastre sunt un real subiect pentru gândire”, a spus Carlos Celios-Morales, conducătorul studiului, într-o declarație pentru presă. „În afară de faptul că nu consumă carne roșie și procesată, asociată cu boli de inimă și unele cancere, vegetarienii mănâncă mai multe vegetale, fructe și semințe care conțin mai mulți nutrienți, fibre și alți compuși potențial benefici.”

Citește și: