Darren McGrady, fostul maestru din bucătăria reginei Elisabeta a II-a, povestește citat de My London despre obiceiurile alimentare ale familiei regale - de la deserturile din producția proprie până la pretențiosul membru care dorea un fel anume de fiecare dată.

HotNews.roFoto: Hotnews

McGrady făcea un anumit desert – favoritul reginei – cu zmeură și insistă că cea mai bună provine de pe terenurile din Balmoral – castelul și domeniul reginei din Scoția. Povestește că a văzut-o pe regină culegându-și singură zmeura de pe rugi: „Mă plimbam și le-am zărit pe regină și pe prințesa Margaret culegând zmeură, nu mi-a venit să cred! Mai târziu zmeura era pe masă și m-a întrebat – Poți să faci un desert cu ea?”.

Dacă vă gândiți la „Victoria sponge” – o prăjitură pufoasă cu un strat de gem și frișcă, tradițională la ora ceaiului – vă înșelați. Desertul favorit al reginei este „Framboises St George”, pe care McGrady îl descrie ca pe un fel de desert cu zmeură cu forma drapelului englez. El l-a făcut de multe ori pentru regină și a pus rețeta pe blogul propriu ca s-o poată face și alții.

„Vara mânca zmeură și căpșune în fiecare seară și-i plăceau. Dar dacă-i ofereai căpșune în ianuarie riscai cu capul, cu întemnițarea în Turn. Nu le dorea în afara sezonului. Erau importante pentru ea când erau prospăt culese la Balmoral, sau mere de la Sandringham, sau pere de la Windsor.”

McGrady povestește și despre burgerii pentru regină: „Se împușcau căprioare și făceam burgeri din vânat. Erau grozavi cu afine și alte umpluturi, dar nu-i puneam pe chifle. Îi mâncau cu furculița și cuțitul.” Nici relaxat, nici protocolar pentru regină – probabil că n-a fost niciodată la McDonalds!

Întotdeauna când prințul Andrew își vizita mama, regina se asigura că desertul lui favorit este în meniu: Crème Brûlée cu portocale. Dar nu oricare portocale – doar culese special la Sandringham, desigur.

Ducesa Kate era foarte preocupată de cadoul pe care trebuia să i-l aducă reginei la primul ei Crăciun la Sandringham – dacă ați văzut „The Crown” știți că este un test foarte important. În cele din urmă a optat pentru un vas cu piureu de dovlecei făcut în casă.

A povestit într-un interviu pentru ITV: „M-am gândit că aș putea alege ceva care să facă o impresie teribil de proastă. Dar m-am hotărât să fac rețeta de la bunica.” Când l-a găsit pe masa de seară a doua zi, Kate a știut că i-a plăcut reginei.

My London mai relatează că Majestății Sale îi mai place din când în când și un păhărel cu ceva mai „tare”. Nu v-ați gândit că este o băutură cât se poate de obișnuită: Dubonnet, obicei moștenit de la Regina Mamă. Două părți din aperitivul franțuzesc și o parte gin, cu două cuburi de gheață și o feliuță de lămâie. Surprinși sau nu, tot ce putem spune este „Sănătate!”

Citește și: