O nouă generație de capre negre a apărut în Retezat, animalele fiind monitorizate de către rangerii Parcului Național Retezat.

capre negre in RetezatFoto: Captura

Parcul Național Retezat este unul din cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Romsilva, care a publicat un filmuleț video cu noua generație de capre negre din parcul natural.

În această etapă a vieții lor, caprele negre sunt încă curioase și zilele lor sunt adevărate aventuri. Lenuța Bogdan, ranger în cadrul administrației parcului, le studiază comportamentul în cadrul activităților de monitorizare făcute în această perioadă, spun reprezentanții Romsilva.

Capra neagră (Rupicapra rupicapra) are habitatul în zonele stâncoase montane din Europa. Grație musculaturii foarte dezvoltate și a copitelor despicate, capra neagră se poate deplasa cu ușurință în zone stâncoase, inaccesibile altor specii, unde-și procură hrana și se refugiază din fața prădătorilor. Ele se hrănesc cu măceșe alpine, muguri și vlăstari de foioase sau conifere, frunze de plante diferite, iar iarna caprele consumă mușchi sau licheni.

Retezatul este renumit prin diversitatea sa floristică, adăpostind aproape 1.190 specii de plante superioare autohtone din cele peste 3.136 cunoscute în Romania.