De multă vreme a devenit evident că obiceiurile alimentare sunt foarte importante pentru sănătate odată cu înaintarea în vârstă. Sunt sfaturi pe care le dă tot timpul pacienților săi medicul cardiolog Alejandro Junger, fondator și director medical la Clean Program și autorul cărții de succes Clean, citat de Well & Good.

Fasole la cuptor pe toast și ou. Poftă bună!Foto: Wikipedia

„Dacă vorbim de sănătatea inimii și longevitate, să ne uităm la dietele populațiilor din Zonele Albastre ale lumii, unde oamenii trăiesc sănătoși peste 100 de ani”, spune dr. Junger. Din păcate, în SUA și multe țări occidentale cauza cea mai frecventă de deces sunt bolile cardiovasculare – care pot fi cu ușurință prevenite prin alimentație și mod de viață.

Carnea, ouăle și lactatele sunt cele mai populare surse de proteine în aceste țări, în puternic contrast cu ce mănâncă de obicei oamenii din Zonele Albastre:

Leguminoase ca fasolea, lintea, năutul; tofu

Indiferent de care din Zonele Albastre vorbim – Sardinia, Italia; Okinawa, Japonia; Nicoya, Costa Rica; Loma Linda, California – dr. Junger spune că au în comun dieta constituită majoritar din plante, inclusiv proteinele pe care le furnizează fasolea, lintea, năutul, dar și tofu. „Proteinele din plante au în alți fitonutrienți care susțin sănătatea inimii, ca polifenolii și antioxidanții”, afirmă dr. Junger.

„Vedeta incontestabilă este fasolea. Dacă mănânci în jur de 200 de grame zilnic, probabil că vei adăuga cam patru ani la durata de viață”, spune Dan Buettner, expert în Zonele Albastre. Fasolea este argumentată științific ca factor de scădere a tensiunii arteriale. Și năutul este o proteină deosebit de bună pentru inimă, deoarece este bogat în fibre solubile și controlează glucoza din sânge.

Nuci și semințe

Sunt o sursă excelentă de proteine pentru sănătatea inimii, spune dr. Jnger, și sunt consumate din abundență în Zonele Albastre. Sunt bogate în antioxidanți și grăsimi monosaturate. Diferitele soiuri au fiecare un profil nutrițional unic, dar ceea ce au în comun sunt proteinele și beneficiile pentru inimă.

Pește sălbatic și animale crescute liber

Deși oamenii din Zonele Albastre mănâncă preponderent alimente din plante, dr. Junger nu este împotriva proteinelor de origine animală. În special, el spune că peștele sălbatic și animalele crescute liber (bizoni, vaci) sunt surse bune de acizi grași omega-3 și omega-6, direct implicați în menținerea sănătății inimii. Dar nu uită să sublinieze că este important să cunoaștem de unde provin proteinele din pește și carne de animale.

„Oamenii din Zonele Albastre mănâncă pești din oceane sau râuri și carne de animale care trăiesc și pasc pe pajiști, nu sunt crescute în ferme unde sunt hrănite mai puțin natural”, explică el. Animalele hrănite cu iarbă pe pajiști organice care n-au fost stropite cu pesticide sintetice sunt cele preferate.

Citește și: