​Mai puțină carne roșie și sare, mai multe exerciții fizice ușoare: oamenii atenți la sănătate știu cum pot reduce riscul de boli cardiovasculare. Dar un studiu recent scoate în evidență un factor de risc care trece neobservat de mulți adulți, scrie Considerable.com.

Ritmul cardiac influenteaza longevitateaFoto: Microgen Images / Sciencephoto / Profimedia

Revista medicală Open Heart a publicat un studiu care a constatat că pentru bărbații trecuți de 50 de ani care au în repaus un puls de 75 de bătăi pe minut (bpm) sau mai mare, riscul de a muri de o boală de inimă în următorii 11 ani este dublu față de cei cu puls în repaus de 55 sau mai mic.

Studiul a urmărit din 1993 până în 2014 un număr de 798 de bărbați din Gothenburg, Suedia, toți născuți în 1943. Ei au fost împărțiți în patru grupuri, după ritmul cardiac în repaus: 55 sau mai puțin; 55-65 bpm; 66-75 bpm; peste 75 bpm.

După 21 de ani de cercetări, echipa a tras concluzia că bărbații care mențin un puls constant între vârstele de 50 și 60 de ani sunt cu 44% mai puțin expuși la boli cardiovasculare înainte de 71 de ani, în comparație cu cei al căror puls a crescut între timp. Fiecare bătaie pe minut în plus între 50 și 60 de ani mărește în fapt cu 3% riscul de deces în următorii 11 ani.

Ritmul cardiac în repaus este influențat genetic, dar menținerea în formă și o sănătate bună fac o mare diferență în timp. Dacă un puls între 50 și 100 este considerat normal, unul de peste 75 bpm este mai probabil să fie întâlnit la fumători, la cei mai puțin activi fizic sau mai stresați. Cu alte cuvinte, factorii care contribuie la o sănătate mai bună mențin și pulsul mai mic.

„Întrucât studiul a urmărit doar bărbați de 50 de ani și peste, este nevoie de mai multe date pentru a investiga dacă este adevărat pentru noi toți – bărbați și femei de toate vârstele”, apreciază Ashleigh Li, asistentă medicală de cardiologie la British Heart Foundation.

Până atunci, cele și cei de toate vârstele ar face bine să se obișnuiască să-și urmărească pulsul în repaus (n.red.: de când cu pandemia, mulți avem pulsoximetre acasă). O creștere a ritmului cardiac observată la timp poate salva o viață.

Citește și: