Sute de capibara - o specie de rozător amfibiu de mari dimensiuni - au invadat o suburbie înstărită din Buenos Aires, devastând grădini şi provocând accidente rutiere, potrivit relatărilor din presa argentiniană, scrie DPA.

HotNews.roFoto: Hotnews

Capibara este o specie înrudită cu porcuşorul de Guineea, exemplarele sale fiind însă de două ori mai mari decât castorii şi sunt considerate cele mai mari rozătoare de pe Terra. Capibara poate atinge o greutate de până la 50 de kilograme și 1,3 metri lungime.

Aceste mamifere semiacvatice trăiesc în zone umede - aşa cum este cartierul exclusivist Nordelta, situat la nord de Buenos Aires, pe malul fluviului Parana. Locuitorii din zonă spun că populaţia de capibara a crescut excesiv în ultima perioadă. Întrucât nu mai reuşesc să găsească suficientă hrană în zonele verzi de pe domeniul public, aceste animale au început să invadeze grădinile localnicilor.

"După părerea mea, capibara sunt minunaţi. Când am văzut unul pentru prima dată, am fost foarte fericit. Problema este că că se înmulţesc necontrolat, întrucât nu au prădători naturali aici", a spus Gustavo Iglesias pentru publicaţia La Nacion.

Problema exemplarelor de capibara - specie denumită "carpinacho" în Argentina - a stârnit o polemică publică.

Cei de stânga consideră că fenomenul invaziei exemplarelor de capibara este o "răzbunare a naturii împotriva oamenilor înstăriţi". "De asta au parte", a declarat recent pentru un post de radio local ministrul Securităţii, Sabina Frederic.

Juan Grabois, un popular activist social, a scris pe Twitter: "Susţin carpinacho, mereu până la victorie".

Agenţia de mediu a provinciei Buenos Aires a solicitat consiliului local să prezinte un plan de acţiuni.

"Nu vrem să exterminăm populaţia de capibara, dar vrem să restabilim un echilibru în care nimeni nu trebuie să se teamă pentru siguranţa sa", au scris rezidenţii locali într-un comunicat. (Sursa: Agerpres)