Vegetarianismul ar putea deveni o solutie de viitor
O persoana ajunge sa fie vegetariana pornind de la anumite convingeri: in general, cele mai intalnite sunt sanatatea, protectia animalelor si considerentele ecologice (preocuparea pentru mediul inconjurator).
Exista insa si motive mai profunde . De exemplu "in India, unde jumatatea din populatie este lacto-vegetariana, principalul motiv este cel al traditiei si religiei. De asemenea in Africa religia joaca un rol foarte important" spune Marius Vasilescu, vicepresedinte al Societatii Vegetarienilor din Romania.
Cum este vazut vegetarianismul?
In Romania, ideea de a fi vegetarian nu este primita foarte bine. Una dintre cauze este explicata de vegetariana Ruxandra Costescu.: "Nu avem o traditie vegetariana reala; pana in 1989, noi am trecut printr-o perioada in care majoritatea populatiei urbane nu avea destule alimente la dispozitie" este parerea vegetarienei Ruxandra Costescu.
Exista si anumite prejudecati: "corpul meu nu va primi toate substantele nutritive de care are nevoie", "muncesc mult, am nevoie de hrana, nu de prostii". Alimentatia bazata pe legume si fructe "beneficiaza" si ea de anumite mituri, printre care faptul ca vegetarienii sunt perceputi ca niste ciudatenii, spune Marius Vasilescu. "Acest lucru se intampla din cauza necunoasterii si a prejudecatilor", crede acesta.
Apoi, ar mai fi mitul proteinelor insuficiente, conform caruia proteinele de origine vegetala sunt de proasta calitate: "Dat fiind ca nu ma satur niciodata cu o salatica, as fi tentat sa zic ca sunt insuficiente", spune Dragos, care nu ar renunta la carne pentru nimic in lume. In general, toate plantele contin proteine, insa nu in proportii ideale.
Exceptie face soia, aceasta continand un numar crescut de proteine. Soia ar putea fi numita "produsul vedeta" al vegetarienilor: este folosita in numeroase feluri de mancare, de la tocanita, pana la snitele sau ciorba.
Detalii medicale
Renuntarea la carne nu presupune o atentie foarte mare, insa "daca vrei sa fii absolut sigur(a) in privinta sanatatii iti poti monitoriza nivelul de fier, calciu si alte nutriente/minerale din sange.", spune Ruxandra. "Atat timp cat urmezi niste reguli simple: sa mananci variat din toate categoriile: grasimi, carbohidrati, proteine si vitamine, "grija" fata de ce mananci nu ar trebui sa insemne un efort prea mare", continua aceasta.
Insa daca optiunea ta este sa fii vegan( adica sa nu mananci niciun fel de produs animal), atunci trebuie sa acorzi o atentie speciala vitaminei B12. Aceasta este produsa de o bacterie si pe care nici un animal si nici omul nu o poate sintetiza. Prin spalarea si fierberea alimentelor se distruge si bacteria respectiva, dar si vitamina. "In aceste conditii, cea mai buna solutie este fie sa consumam alimente fortificate cu B12 sau sa luam suplimente", spune Marius Vasilescu.
Cum ar putea evolua tendinta vegetariana?
Se spune ca meniul unui vegetarian este mult mai scump, insa daca stii sa iti alegi alimentele potrivite, nu vei resimti gol nici in stomac, nici in portofel. "Produsele de origine animala se inlocuiesc cu leguminoasele (mazare, soia, fasole, linte, naut), care nu sunt scumpe. Unele alimente sunt mai ieftine, iar alte mai scumpe (tofu, lapte de soia etc.) si pana la urma se compenseaza", crede Marius Vasilescu.
Vegetarianismul ar putea diminua, in viitor, "numarul animalelor ucise, modul groaznic in care sunt crescute, bolile grave pe care le cauzeaza consumul de carne, distrugerea padurilor amazoniene (pentru cresterea vitelor sau soia pentru vite), poluarea apelor si a solului", spune Vasilescu
In urmatorii ani se asteapta o crestere a procentajului vegetarienilor: "Vegetarianismul va trebui sa fie o alegere tot mai comuna. Faptul ca este si el deja un "trend" e un semn bun", adauga Ruxandra. In prezent, Societatea Vegetarienilor din Romania numara circa 450 de membri inscrisi.
Tipuri de vegetarianism:
- lacto-ovo-vegetarianism - se consuma oua si lactate
- lacto-vegetarianism - se consuma lactate, fara oua
- veganii sunt vegetarienii puri, oamenii care exclud consumarea oricarui produs animal, ajungand pana la a evita purtarea hainelor din acest tip de produs, de exemplu produsele confectionate din piele.
- naturistii - prefera sa manance in general cruditati; majoritatea consuma in jur de 50%-80% alimente crude, iar restul mancarii nu se fierbe/coace pentru a nu i se distruge nutrientii
- fructarienii sunt persoanele care consuma doar fructe si vegetale.

Sondaj printre români despre vaccinul antiCOVID: 30% din respondenți spun că nu se vaccinează și 40% nu cred în eficacitatea vaccinurilor / 77% vor redeschiderea școlilor pe 8 februarie
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Axionul ar putea să existe - Apar noi dovezi despre o particulă misterioasă a cărei poveste a început acum peste 40 de ani
Tiger, HBO Go: Un documentar despre mărirea și decăderea celui mai bun jucător de golf din toate timpurile. Dar nu numai
Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Din ele reies frustrarile acestor persoane: oamenii, nu trebuie sa mai fie cei mai important in lantul trofic.
Omul e prin definitie OMNIVOR adica poate si trebuie sa manance DE TOATE.
"numarul animalelor ucise, modul groaznic in care sunt crescute, bolile grave pe care le cauzeaza consumul de carne, distrugerea padurilor amazoniene (pentru cresterea vitelor sau soia pentru vite), poluarea apelor si a solului"
Asa oilor, puneti botul, padurile amazoniene se taie pentru LEMN nu ca sa se cultive neaparat ceva pe ele... Agricultura mondiala poate in prezent sa sustina o populatie de 12 miliarde de oameni si totusi oamenii mor de foame...
Iar de animalele ucise murim de grija, de oamenii care mor de foame, din lipsa de medicamente, in razboaie pentru resurse, pentru cei avortati ne doare in cot... cata IPOCRIZIE!!!
As vrea sa puteti vedea cat de bine sunt construiti morfologic indienii. Oase de subnutriti, inaltime scazuta... si bashka.... capacitate de adaptare la alte conditii... nula. (sunt cei mai predispusi la boli atunci cand emigreaza in tari precum Canada...) Inca o dovada este faptul ca indienii din nord... din zona prehimalaina... sau din Punjab sau Kashmir..... sunt mari devoratori de carne... (pt. ca acolo iernile nu sunt chiar usoare).
Poti vegetarian daca iti permite clima din zona geografica unde traiesti
N-i sa povestesc despre bunica-miu care a trait foarte bine pana la 94 de ani cu slanina langa el.... dar v-as ruga sa faceti urmatirul exercitiu de imaginatie: cam cum si cat credeti ca ar supravietui un eschimos fara untura de foca??
Un vegetarian in Romania (iarna) va cheltui pe suplimente alimentare cat pe intretinerea de la apartament (exagerez putin).... ca sa nu mai spun de pretul unui Kg de rosii?
Articolu de umplutura... care-i reprezinta pe cei 450 de membrii inscrisi... si hai cu indulgenta in de 100 de ori pe atat... adica nu mai mult de 50.ooo
Iar motivatiile sunt hilare:
preocuparea pt. mediul inconjurator animalelor ... e de rasul curcilor.
pai ce protectie a mediului ar fi daca cei 2o.ooo.ooo de ramani care am ramas in tara am fi vegetarieni??
cate zone ar trebui defrisate.... ca sa ne crestem salata si castravetii?
si mai in gluma sau in serios.... Cum protejez animalele .... mancandule mancarea?
:))
sa gindeasca, macar putin. Si eventual sa vorbeasca dupa aia.
Studii recente arata o inrautatire a functiilor cerebrale a consumatorilor de carne... :)
Pentru cei care nu sunt convinsi mai dati pe google, cate o cautare despre vegetarianism...
http://www.ivu.org/oxveg/Talks/veglongevity.html
Spor...
apropo stiti ce a determinat dezvoltarea actualului creier pe care il au si vegetarienii????... consumul de proteina animala... deci daca strasmosii lor nu ar fi mancat carne ei erau preafericite gorile :) :) :)
AHAM.... si daca mananci carne si crezi ca e chiar gustoasa ce te faci?