Centrul de control al organismului, care ne ajută să ne mișcăm, să gândim, simțim, respirăm, creierul trebuie alimentat cu o abundență de nutrienți care să-l facă să funcționeze corect și să fie sănătos. Alimentele bogate în vitamine, minerale, antioxidanți, polifenoli și acizi grași omega-3 îl vor hrăni și proteja, scrie Yahoo!Life.

Dieta MINDFoto: Alon Harel / Alamy / Profimedia Images

Cercetările au arătat că dieta MIND, o combinație între cea mediteraneeană și DASH (o dietă care include alimente bune pentru creier) poate reduce riscul de maladie Alzheimer și demență. Șase dintre alimentele cele mai bune pentru creier sunt prezentate în continuare.

Vegetale cu frunze verzi

Vegetalele ca spanacul și kale sunt bogate în nutrienți, printre care vitamina K, betacaroten (un precursor al vitaminei A), folat și vitamina E. Ultima este un antioxidant care protejează celulele de radicalii liberi și este asociată cu prevenirea declinului cognitiv la vârste mai înaintate. Vitamina K și betacarotenul au fost și ele asociate cu îmbunătățirea memoriei și a funcției cognitive.

Miel

Poate părea surprinzător, dar conform unui recent studiu, carnea de miel a fost asociată cu beneficii precum ameliorarea pe termen lung a funcției cognitive. Acel studiu efectuat pe durata a 10 ani notează îmbunătățiri ale coeficienților de inteligență la persoane care au consumat anumite alimente, printre care și carne de miel.

Ouă

Sunt cel mai popular aliment pentru micul dejun, nu fără motive. Sunt ieftine și vin cu numeroase beneficii, inclusiv pentru creier. Consumul regulat este asociat cu performanțe cognitive superioare la adulți. Ouăle sunt una din cele mai bune surse de colină, amină care reduce inflamația și susține funcții cerebrale ca memoria și comunicarea între celulele creierului.

Chiar dacă sunt mâncate de obicei la micul dejun, ne putem bucura de ele la oricare masă.

Somon

Se știe că este o sursă bună de proteine, dar este bun și pentru sănătatea creierului. Pește gras, este bogat în acizi grași omega-3, asociați cu buna funcționare a creierului, reducerea riscului de infarct și artrită. Somonul poate fi preparat într-o mulțime de feluri, ceea ce-l face și mai ușor de introdus în dietă.

Afine

Toate fructele de pădure sunt bune pentru creier, dar afinele sunt în capul listei. Ele vin cu vitamine C și K, magneziu și fitonutrienți. Aceștia stimulează afluxul de sânge și oxigen din creier, ameliorând concentrarea. O dietă cuprinzând vegetale și fructe ca afinele reduce deteriorarea funcției cognitive odată cu vârsta, riscul de demență și Alzheimer.

Nuci

Sunt o completare binevenită la oricare dietă și contribuie mult la sănătatea creierului. În comparație cu alte semințe, nucile oferă de două ori mai mulți antioxidanți. Sunt o sursă excelentă de acid alfa-linolenic, un acid gras omega-3 care reduce inflamația și stresul oxidativ, ambele legate cu demență și maladie Alzheimer. Iar studii au arătat că 30-50 de grame de nuci zilnic îmbunătățesc funcția cognitivă.

Citește și: