Mii de albine au fost recuperate în viaţă după ce au petrecut 50 de zile îngropate sub un strat de cenuşă al vulcanului din insula La Palma (arhipelagul Canare), la aproape 600 de metri distanţă de craterul acestuia, care a început să erupă în 19 septembrie, relatează EFE.

HotNews.roFoto: Hotnews

Elías González, preşedintele Grupului de Apărare Sanitară (ADS) al Apicultorilor din La Palma, a declarat pentru EFE că salvarea albinelor a avut loc sâmbătă, 6 noiembrie, şi că cinci dintre cei şase stupi pe care un apicultor îi deţinea în zonă au fost descoperiţi intacţi. Doar albinele din cel de-al şaselea stup au murit, "dar s-ar putea să fi murit nu din cauza vulcanului, ci pentru că erau slăbite" înainte de erupţie, a explicat el.

Fiecare stup conţine între 30.000 şi 40.000 de albine în primăvară şi între 20.000 şi 25.000 atunci când în zonele lor există mai puţine flori, cu al căror polen se hrănesc.

Trei dintre cei şase stupi erau parţial vizibili, iar ceilalţi trei erau îngropaţi complet sub stratul de roci şi de cenuşă.

Cei care au participat la operaţiunea de salvare au fost nevoiţi să sape pentru a localiza stupii şi pentru a-i scoate la suprafaţă şi nu au scăpat fără câteva înţepături răzleţe.

Elías González crede că albinele au supravieţuit atât de mult timp deoarece zona a fost acoperită mai mult cu fragmente de lavă şi pietre, decât cu cenuşă fină, iar aerul a putut să pătrundă în interiorul stupilor.

De asemenea, proprietarul stupilor nu a extras întreaga recoltă de miere în timpul verii, astfel încât albinele au avut "rezerve de hrană". "Chiar dacă erau slăbite, albinele au fost găsite în viaţă", a spus el, mulţumit de rezultatul acestei misiuni de salvare. (Sursa: Agerpres)