Conform datelor de Cleveland Clinic, ficatul gras nealcoolic afectează unul din patru americani, iar cercetători afirmă într-un nou studiu că în lume este cea mai comună cauză de boală cronică a ficatului. Vestea bună? Același studiu dezvăluie un secret: o rețetă pentru prevenirea bolii se găsește la îndemâna oricui, în cana de cafea, informează EatThis!NotThat.

Cum influenteaza consumul de cafea organismul?Foto: MorgueFile.com

Ce este boala ficatului gras nealcoolic

În termeni simpli, boala ficatului gras nealcoolic apare când celulele hepatice produc grăsime în exces din cauză că persoana consumă mai multă grăsime decât poate metaboliza ficatul. Așa cum scrie pe blogul Cleveland Clinic, boala poate afecta mai ales oameni supraponderali, diabetici sau cu colesterol mare.

Un nou studiu a urmărit efectele „anti-fibroză” ale cafelei

Studiul, publicat recent în revista Nutrients, a fost efectuat de cercetători de la divizia de gastroenterologie a spitalului Universității Alberta, Canada și a evidențiat proprietățile antioxidante și alte beneficii ale cafelei.

Urmărind acestea, ei au formulat ipoteza conform căreia cafeaua reduce riscul de cicatrizare la nivel molecular din ficat – risc care, în cazuri severe, poate duce la boală a ficatului gras, ciroză și chiar deces.

Echipa a analizat 20 de studii datate între 2010 și ianuarie 2021, cu peste 105.000 participanți, care au urmărit efectele asupra ficatului ale regimului alimentar și ale cafelei în special.

Echipa de cercetători a concluzionat că „această meta-analiză a arătat o asociere semnificativă a consumului de cafea cu o reducere cu 35% a riscului de fibroză hepatică”.

„Această meta-analiză susține efectul protector al cafelei asupra fibrozei hepatice semnificative la pacienți [cu boală a ficatului gras nealcoolic]”, au adăugat oamenii de știință.

Citește și: