Ce spun experții despre lăcustele călătoare, pe care Comisia Europeană tocmai le-a autorizat pentru mâncare: provin din ferme și se consumă mai bine date prin mujdei

de Gruia Dragomir     HotNews.ro
Sâmbătă, 20 noiembrie 2021, 8:38 Life | Natural


Lacusta calatoare
Foto: Vit Simanek/Alamy/ Profimedia
Un cercetător entomolog de la Muzeul Antipa și un specialist în gastronomie au explicat pentru HotNews.ro ce sunt lăcustele călătoare pe care Comisia Europeană le-a autorizat pentru a fi mâncate în țările UE și, mai ales, cum poate fi consumată această hrană inovativă, dar în același timp foarte exotică pentru români.

De aici, din România, insectele comestibile sună foarte exotic. Cu toate acestea, la data de 12 noiembrie 2021, specia de lăcuste călătoare (Locusta migratoria) a fost aprobată de către Comisia Europeană pentru a fi consumată.

Această insectă este acum considerată hrană inovativă (novel food) și poate fi comercializată și consumată sub trei forme: congelată și uscată (fără aripi și picioare) sau sub formă de pudră.

Comisia Europeană a transmis că această autorizație vine în urma unei evaluări științifice riguroase făcute de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), care a concluzionat că lăcusta migratoare este sigură pentru utilizările în alimentație.

Acest lucru ne-a făcut să ne imaginăm că peste vreo zece ani, în piețele din România, țăranii ar putea avea pe tarabe grămezi de lăcuste uscate de Dăbuleni sau lăcuste călătoare românești, care s-au mișcat doar în interiorul granițelor țării, fără coloranți și fără E-uri, „bune, naturale”.

Lăsând gluma la o parte, am vrut să aflăm mai multe despre această hrană inovativă, mai ales că Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a identificat insectele ca fiind o hrană foarte nutritivă și sănătoasă, și care ar putea să reprezinte pentru omenire o sursă alternativă de proteine ce ar putea facilita trecerea la un sistem alimentar mai durabil.

„În toată lumea sunt 2100 de specii de insecte care se consumă în peste 110 țări”Iată ce am aflat de la Elena Iulia Iorgu - cercetător, entomolog specializat în studiul odonatelor și ortopterelor în cadrul Compartimentului de Biologie Moleculară al Muzeului Național de Istorie Naturală Grigore Antipa din București.

Ea ne spune că, într-adevăr, această sursă de hrană e una foarte hrănitoare, mai bună decât carnea de pui:

„Se pare că Locusta migratoria (substanță uscată) are o concentrație ridicată de proteine cuprinsă între 50 și 71%, grăsimi între 7-20%, fibre 14-17% și cenuși 3.3%. Concentrațiile pot varia în funcție de dieta lăcustelor.

De asemenea, valoarea calorică poate varia în funcție de dieta lăcustelor și concentrația grăsimilor între 200-500 kcal la 100g. Prin comparație, pieptul de pui, în stare umedă, are o concentrație de proteine de 23%, grăsime între 1-3%, cenuși 1,5%. Și un aport energetic de 165 de Kcal la 100g.”

Tot ea ne mai spune că a consuma insecte nu este o idee nouă și în niciun caz europeană. „Sunt cunoscute aproximativ 2100 de specii de insecte care se consumă în peste 110 țări. Dintre acestea, 500 de specii sunt consumate în Africa, 324 de specii în China, în India- 255 de specii, iar în Thailanda 164 de specii.

După ce lăcustele care formau migrații și produceau pagube însemnate în agricultură treceau, locuitorii zonelor afectate le utilizau ca hrană atât pentru ei cât și pentru animale.”

Lăcustele călătoare pe care le putem mânca provin din ferme, nu din naturăLăcustă călătoare. FOTO: David Turrell/ Arhivă: SWNS/ Profimedia

Una dintre întrebările mele este dacă consumul în exces, de către oameni, a acestei lăcuste ar putea pune în pericol existența altor animale, prin faptul că le-ar limita accesul la sursa de hrană?

Dar se pare că nu e indicat să mâncăm lăcuste călătoare de capul nostru și nici Comisia Europeană nu și-a dat acordul pentru așa ceva.

„Acestea reprezintă o sursă alternativă de proteină animală pe fondul unei cereri în creștere de consum de carne și unei nevoi crescute de proteină animală în alimentație. Locusta migratoria provine din crescătorii, nu este colectată din natură. În natură de altfel, cel puțin la noi în țară, ea se găsește destul de rar, iar prinderea ei este destul de dificilă.”

Mai aflăm și că multe din speciile de lăcuste sau greieri au fost utilizate ca aditivi proteici în hrană animală. Așa că pisicile sau câinii noștri ar putea să aibă deja în alimentație aceste lăcuste călătoare.

Așadar, lăcustele pe care ar urma să le consumăm în Uniunea Europeană ar proveni de la ferme de lăcuste. Apropo de aceste ferme de greieri/lăcuste, Elena Iorgu ne mai spune că ele au mai multe aspecte pozitive prin faptul că au o amprentă de carbon mai scăzută decât alte ferme, având emisii de carbon mult mai scăzute și producând mult mai puține ape uzate.

Tot Elena Iorgu ne mai spune că în momentul de față, mulți au propus utilizarea roiurilor de lăcuste din invazii pentru consum. „Din păcate în cazul invaziilor contemporane, lăcustele nu prea pot fi mâncate datorită faptului că roiurile sunt tratate cu insecticide sau cu diferiți agenți patogeni pentru reducerea numărului.”

Ce ar mai trebui să știm despre lăcustele călătoare?Elena Iorgu ne spune că Locusta migratoria este cea mai răspândită specie din lume, în Europa, Asia, Australia și Noua Zeelandă. „Are două forme: o formă „solitaria” și o formă „gregaria” în funcție de densitatea populației. Pe măsură ce densitatea populației crește (numărul de lăcuste crește) lăcustele migratoare se transformă progresiv din faza „solitaria” în faza ”gregaria”.

După ce numărul indivizilor descrește, lăcustele din faza „gregaria” se transformă înapoi în faza „solitaria”. În faza „gregaria”, lăcustele călătoare pot forma roiuri imense și pot zbura cu viteze de până la 20 de km/h și pot parcurge distanțe cuprinse între 5 și 130 km pe zi.

Densitățile dintr-un roi pot atinge valori de 4-80 milioane de indivizi pe un km pătrat.”

Ceea ce este destul de îngrijorător, având în vedere că o lăcustă adultă poate consuma hrană echivalentă cu propria greutate, într-o singură zi.

Mai aflăm și că cea mai mare populație de Locusta migratoria de la noi din țară este în Delta Dunării.

„În trecut, unul dintre cele mai mari focare de L. migratoria din Europa o constituia Delta. De aici porneau, roiuri mari de lăcuste care făceau foarte multe pagube în agricultură, nimicind recolte întregi.

După ele veneau alte molime, cum sunt foametea și diferite boli. Cronicarul Gr. Ureche amintește de o invazie a lăcustelor din anul 1538 care a fost urmată de o foamete cumplită în Muntenia și Moldova. Domnitorul de atunci al Moldovei a primit numele de Ștefan Vodă Lăcustă.”

După lăcusta călătoare, alte nouă specii de insecte așteaptă să fie aprobateLăcusta călătoare nu este singura insectă aprobată de Comisia Europeană pentru consumul uman. În luna iunie a acestui an a fost autorizată prima insectă ca aliment nou: viermele galben uscat.

Elena Iorgu ne spune și că mai urmează să fie aprobate și alte insecte: „Am citit că mai sunt în nouă specii de insecte care așteaptă aprobarea Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, pentru a fi consumate. Printre ele se află și greierele de casă (Acheta domesticus).”

După ce am aflat aceste lucruri, eu unul aș fi dispus să încerc o lăcustă călătoare crescută într-o fermă, dar câți alți români ar face la fel. Mi-e greu să cred că, la cât de conservatori suntem, vom adopta prea repede insectele în dieta noastră cea de toate zilele.

Specialist în gastronomie: „Ar fi nevoie de câțiva influenceri și apoi o întreagă generație s-ar înfige în bolurile cu lăcuste”Lăcuste călătoare gătite pentru vizitatorii unui zoo din Praga. FOTO: Vit Simanek/Alamy/ Profimedia

Dar cum se vede acest subiect și din perspectiva specialiștilor în gastronomie? L-am întrebat mai multe pe Cosmin Dragomir, jurnalist specializat în gastronomie, istoric și antropolog amator și, printre altele, fondator gastroart.ro – prima revistă dedicată cercetării istoriei gastronomiei românești.

„Nu știu alții cum sunt, dar eu îmi aduc aminte de gluma: nu te uita în cireașă, mai ales dacă ții post! Cam așa și cu viermii, insectele. Dacă e să vorbim și din punct de vedere gourmet, atenție mare și la trufe: dacă nu le păstrați cum trebuie imediat fac viermi.

Personal nu văd decât lucruri bune în treaba asta cu oficializarea pe lista pentru consumul uman. Cred doar că suntem ușor în întârziere și proteinele din insecte puteau ajuta la combaterea foametei în lume - parțial, dar contează. Există un dezechilibru enorm, vorba profesorului Cristian Carîp: jumătate de mapamond moare de foame în timp ce cealaltă încearcă să slăbească.”

Povestea nu e deloc nouă, ne mai spune Cosmin Dragomir. „Massimo Montanari, în „Foametea și abundența”, o istorie a alimentației în Europa (Polirom 2003), citează din „Alimurgia – sau modul de a face mai puțin gravă foametea pentru alinarea săracilor” (1762) și din „De la ghindă și de la stejar și de la alte lucruri folositoare, la hrană și cultură” (1801).

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, mai mulți entomologi anglo-saxoni se străduiesc zadarnic să-i convingă pe europeni de binefacerile consumului de insecte. Pesemne că fuseseră impresionați de consumarea lor confirmată în coloniile engleze, în America, în Africa și în Asia.

Americanul Charles Valentin Riley, «prim entomolog» al statului Missouri, ne sfătuiește să mâncăm lăcuste pentru ca să luptăm împotriva invaziei lor, care decima culturile din Munții Stâncoși. În 1885, entomologul britanic Vincent M. Holt publica „Why not eat insects?” arătând că ele ar putea sluji de completări la alimentația săracilor.

Holt scrie, făcând explicit referință la colonii: «Deși necivilizate, cele mai multe din aceste popoare sunt mai pretențioase decât noi în privința calității alimentelor. Ele ne privesc cu o mult mai mare oroare pentru consumul unui animal murdar ca porcul sau al stridiilor crude, decât o facem noi față de ei când apreciază o mâncare gătită cum trebuie din lăcuste sau din viermi de palmier» (Istoriile alimentației, ce va să zică a mânca?, Jacques Attali, traducere de Dan Petrescu, Editura Polirom 2020)”.

Revenind la lăcustele călătoare aprobate de Comisia Europeană, Cosmin Dragomir ne spune că pentru români, probabil va trebui să mai treacă măcar o generație, două, până să fim confortabili cu consumul lor. „Suntem, din punct de vedere culinar, conservatori și ignoranți în ceea ce privește diferențele culturalo-gastronomice. Probabil că nu le-am accepta (pe lăcuste / insecte) nici măcar sub formă de praf prin mezeluri care nu prea au văzut carnea la viața lor.”

Cu toate acestea, poate există o speranță. „Amicul Cezar Ioan îmi spunea că ar fi nevoie de câțiva influenceri și apoi o întreagă generație s-ar înfige în bolurile cu lăcuste. Nu știu ce să zic, cred că ar fi o modă de moment și ar ajuta ulterior prin diminuarea scârbei. Încă mă mir că nu e plin TikTok-ul de astfel de provocări.”

Pentru că le-a încercat, Cosmin ne spune și la ce ar trebui să ne așteptăm atunci când ne decidem să le gustăm pentru prima dată:

„Am încercat diferite insecte. Ce să zic. Crocante și cam atât. Nu îmi displac, nu îmi plac. Parcă ar funcționa mai bine cu mult mujdei și poate asta ar fi și soluția pentru români: dat prin mujdei nu mai simți nimic și merge. Bagi și o țuică și ai mai mâncat o zi.”


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

27861 vizualizari

 • -10 (44 voturi)    
  bine ca mancam homari, creveti si raci (Sâmbătă, 20 noiembrie 2021, 8:50)

  Francisc 1 [utilizator]

  si ne dam stilati dar de rudele lor terestre ne este scarba!
  • +14 (20 voturi)    
   ... (Sâmbătă, 20 noiembrie 2021, 18:31)

   cartograful [utilizator] i-a raspuns lui Francisc 1

   tocmai pt ca te dai stilat ar trebui sa stii ca crustaceele nu sunt suportate de toata lumea fiind printre cei mai mari alergeni. Idem insectele. Exista niste motive pt. care in emisfera nordica nu se consuma insecte.
 • +27 (41 voturi)    
  "Expertii" (Sâmbătă, 20 noiembrie 2021, 8:57)

  Luk [utilizator]

  "Expertii" ne recomanda mujdeiul.
  Da.
 • -5 (43 voturi)    
  Arata mai bine ca crevetii (Sâmbătă, 20 noiembrie 2021, 9:21)

  virilul_georgel [utilizator]

  Crevetii sunt la fel de urati dar sunt incadrati la lux. Daca pune un pret mare si la lacuste sa vezi ca toti balesc dupa ele.
  • -5 (13 voturi)    
   plus (Sâmbătă, 20 noiembrie 2021, 15:41)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui virilul_georgel

   Nu mai zic ca majoritatea fructelor de mare sunt pline paraziti, chiar si cele din crescatorii.
 • +13 (23 voturi)    
  Vom mànca și noi dacă (Sâmbătă, 20 noiembrie 2021, 9:21)

  nick24 [utilizator]

  “ dat prin mujdei nu mai simți nimic și merge. Bagi și o țuică și ai mai mâncat o zi.”
  O țuică, două înainte și când nu au altceva la felul 1 și 2...
  • 0 (0 voturi)    
   fara (Marţi, 23 noiembrie 2021, 14:45)

   fanariotu [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   meriti 20 +
 • +21 (53 voturi)    
  sa le mancati voi.. (Sâmbătă, 20 noiembrie 2021, 9:32)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ... eu raman la steak-ul de vita.
  • -15 (31 voturi)    
   :) (Sâmbătă, 20 noiembrie 2021, 10:37)

   Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Când o să fie vita 500 lei/kg și taxele pe creșterea vitelor prohibitive, o sa treci pe lacuste și greieri :)

   Eu am mâncat în China lacuste prăjite, gust de cartofi prăjiți. Merge cu mujdei...

   PS: in UK am văzut și dulciuri cu pudra de insecte. Nu am mâncat dar lumea nu părea deranjata...
   • +25 (35 voturi)    
    Pai de ce sa fie (Sâmbătă, 20 noiembrie 2021, 12:34)

    dac_liber [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

    De ce sa se puna taxe? Sa mancam lacuste? Unde suntem in korea de nord? Sa manance progresistii lacuste cu mujdei sau sos barbecue si oamenii normali vita, oaie, porc, curcan.
    • +1 (3 voturi)    
     putem manca direct progresisti ? (Duminică, 21 noiembrie 2021, 21:09)

     ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui dac_liber

     se mai numesc wasteoids, sunt buni tavaliti prin toate sosurile
     se pot da si la por ci.
   • +13 (19 voturi)    
    taxe? (Sâmbătă, 20 noiembrie 2021, 13:01)

    Florin Oprea [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

    sa puna taxe ca vrei tu? cine esti sa impui altora ce sa manince? te cheama ceasca sau kim?
    • -13 (19 voturi)    
     facepalm (Sâmbătă, 20 noiembrie 2021, 15:47)

     tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui Florin Oprea

     Industria carnii, mai ales cea bovina este cel mai mare poluator, mai mare decat toata poluarea produsa de masini si avioane la un loc.

     Mai ales ca terenurile agricole sunt folosite sa produca furaj pt vite ... consumi 100 de tone de furaj ca sa produci 100 de kg de carne (aproximativ) .. nu ai nevoie de mai mult 8 clase sa iti dai seama ca e o risipa enorma.

     Cum de carnea de vita este ieftina ? Simplu: pe lanaga faptul ca nu e taxata aproape de loc, producatorii mai primesc si ajutoare de la stat.

     "Beef production has several distinct and significant impacts on the environment. More agricultural land is used to raise cattle than all other domesticated animals and crops combined. In addition, cattle eat an increasing proportion of grain produced from agriculture, are one of the most significant contributors to water pollution and soil degradation, and are a major source of greenhouse gas emissions. Finally, processing cattle into meat, meat by-products and leather is a major source of pollution in many countries."

     https://www.worldwildlife.org/industries/beef
     • +11 (15 voturi)    
      Si zici tu ca viitoarea industrie a cresterii (Sâmbătă, 20 noiembrie 2021, 18:54)

      AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

      lacustelor nu e poluatoare deloc?
      Dar despre diferentele intre calitatea proteinelor din carnea de vaca si cea din lacuste ti-ai pus vreodata intrebarea? Proteine sunt multe, calitatea lor e altceva!
      Si zici ca.. carnea de vita nu e taxata de loc? Adica zici ca nu exista TVA, toti muncitorii de pe lant nu platesc taxe, etc? Du-te bre si fa-ti o ferma de lacuste ecologica! In cap!
  • -5 (17 voturi)    
   si un rachiu de pufoaica! (Sâmbătă, 20 noiembrie 2021, 11:46)

   ember [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   cadou de la angajatorii tai din est.
 • -2 (32 voturi)    
  De roșu carmin ce spuneți? (Sâmbătă, 20 noiembrie 2021, 9:44)

  clint [utilizator]

  Băgăm de ani de zile acest colorant în noi, e prezent în mezeluri și multe alte alimente care vor sa arate roz și proaspete și e făcut din păianjeni măcinați.... așa că hai să nu ne mai dam puritani.
  • +7 (9 voturi)    
   de carmin de sinteză (deci chimic) ai auzit? (Sâmbătă, 20 noiembrie 2021, 14:20)

   IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui clint

   .
   • +2 (6 voturi)    
    Daca cineva ti-a vandut carmin de sinteza (Sâmbătă, 20 noiembrie 2021, 19:01)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui IancuJianu

    Ai luat teapa si ai incalcat legea.
    Ala e Ponceau 4R si nu are nimic de a face cu carminul in afara faptului ca e mult mai ieftin, coloreaza mult mai bine si e ilegal in produsele de carne din toata UE!
    Nu exista carmin de sinteza!
  • +4 (4 voturi)    
   Fîs (Sâmbătă, 20 noiembrie 2021, 16:10)

   Florin Oprea [utilizator] i-a raspuns lui clint

   Mezelurile sunt roșii de la nitriți, se adaugă de zeci de ani
  • +1 (1 vot)    
   Poti sa ne spui si dozajul? (Sâmbătă, 20 noiembrie 2021, 18:57)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui clint

   .
 • +5 (37 voturi)    
  maimutele, maninca viermi si furnici (Sâmbătă, 20 noiembrie 2021, 9:57)

  nick1587873340950 [utilizator]

  in principal,asta nu inseamna ca este un mod de viata bin, ci doar ca incearca sa-si suplimenteze dieta cu calorii. Noi avem o dieta echilibrata. Oare de ce se incearca sa devenim iar maimute ?
  • -11 (23 voturi)    
   Explicatie (Sâmbătă, 20 noiembrie 2021, 11:04)

   Jakob [utilizator] i-a raspuns lui nick1587873340950

   Se incearca promovarea mancarii unui element distrugator pentru omenire. De ce nu pana la urma? Mai putine lacuste care sa ne roada culturile.
 • -10 (26 voturi)    
  Delicatesa (Sâmbătă, 20 noiembrie 2021, 11:09)

  Jakob [utilizator]

  Rapanele sunt invazive si daunatoare faunei si florei marine autentice, dar sunt delicatesa la Constanta. Lacustele = PEST (daunatori). Se inmultesc ca nebunele, fac praf agricultura. De ce sa nu le mancam noi si sa le reducem la numar? Iar, pentru sclifositi: cand mancati fudulii de porc ori broaste, va credeti superiori?
  • +6 (12 voturi)    
   cica provinn din ferme, (Sâmbătă, 20 noiembrie 2021, 15:59)

   mariokempess [utilizator] i-a raspuns lui Jakob

   scrie si in titlu!
   • +4 (4 voturi)    
    Da, au scapat (Sâmbătă, 20 noiembrie 2021, 22:06)

    Jakob [utilizator] i-a raspuns lui mariokempess

    Au vrut sa zica omule ca au scapat de sub control din ferme, iar acum vin peste noi. Deci liber sa le prindem sa le mancam, altfel ne mananca ele pe noi. Nu e gluma, ai grija!
 • +20 (38 voturi)    
  MAke "Alimentatia Stiintifica Comunista" (Sâmbătă, 20 noiembrie 2021, 12:00)

  xolv [utilizator]

  great again
 • +3 (7 voturi)    
  Și salamul de soia... (Sâmbătă, 20 noiembrie 2021, 18:53)

  Nyk1 [utilizator]

  ...este o altă mâncare extrem de hrănitoare și are o amprentă de carbon mai mică.

  Lucrurile acestea nu sunt noi, se cunoșteau acum 30-40 de ani în România.
 • +14 (14 voturi)    
  Asta-i viitorul! (Sâmbătă, 20 noiembrie 2021, 22:05)

  VOX. [utilizator]

  Lacuste si vaccinuri pentru miliarde de oameni sanatosi si fericiti. Cei ce vor consuma homar, trufe albe, caviar si alte astfel de alimente nesanatoase, o vor face pe riscul lor.
  • +7 (7 voturi)    
   Adica (Duminică, 21 noiembrie 2021, 3:58)

   gigilu [utilizator] i-a raspuns lui VOX.

   cei care fac regulile pentru miliardele de oameni fericiti. Cum au facut de curand la Glasgow.
 • +10 (10 voturi)    
  Cand o sa mananc si eu lacuste (Duminică, 21 noiembrie 2021, 6:38)

  TheFreeOne [utilizator]

  Probabil ca ati auzit de acest caz:
  https://www.businessinsider.com/hungarian-mep-resigns-breaking-covid-rules-gay-orgy-brussels-2020-12
  Un ales "de seama" al poporului a fost surprins fugind de la o petrecere, practic.
  O sa verific ce hrana aveau astia la petrecere (de ex. ce au comandat).
  Presupun ca aveau doar mancare buna (avand in vedere functiile lor, remunerate cu mii de euro lunar, probabil peste 10k), nu prostii de care mananca doar saracii.
  O sa decid asa: aveau lacuste in meniu? Daca da, o sa le incerc si eu.
  Nu aveau? Nu ma bag!
 • +4 (6 voturi)    
  Întrebare (Luni, 22 noiembrie 2021, 15:45)

  Tescovin [utilizator]

  Nu discut gusturile nimănui. Poate au și lăcustele meritele lor gastronomice, habar n-am și nici nu mă interesează.
  Dar lăcustele ne sunt împinse în farfurie, chipurile, din rațiuni ecologice, nu culinare. Bun ! Păi hai să vedem: de ce lăcustele, care consumă zilnic o cantitate de hrană egală cu propria greutate, ar fi mai benigne pentru mediu decât vacile, când vaca mănâncă zilnic probabil undeva de ordinul a 10% din greutatea ei ? Lăcustele alea „ecologice” cu ce se hrănesc, mă rog ? De unde le dai atâta mâncare, ca să produci o cantitate de lăcuste rezonabilă pentru a înlocui proteina animală tradițională (porc, vită, pasăre) în dieta a 2-3 miliarde de oameni ? Că doar vor fi lăcuste de crescătorie, nu se duce nimeni cu plasa de fluturi să prindă lăcuste pe câmp. Cu ce ar fi asta mai bine decât deranjul ecologic produs de vaci și porci ?
  • 0 (2 voturi)    
   E vorba de durata ciclului de viata (Marţi, 23 noiembrie 2021, 19:12)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

   un pui creste in 2 luni
   un porc creste intr-un an
   o vaca creste in mai multi ani
   lacusta are viata de cateva luni

   Dar mai ales de eficienta conversiei hranei pe lantul trofic, vacile produc si mult metan, cu efect de sera:
   "The feed conversion rate of orthopterans is 1.7 kg/kg, while for beef it is typically about 10 kg/kg."
   "The protein content in fresh weight is between 13 and 28 g / 100 g for adult locust, 14–18 g / 100 g for larvae, as compared to 19–26 g / 100 g for beef. The calculated protein efficiency ratio is low, with 1.69 for locust protein compared to 2.5 for standard casein.[85] A serving of 100 g of desert locust provides 11.5 g of fat, 53.5% of which is unsaturated, and 286 mg of cholesterol."

   P.S. : nu sunt fan insecte
   • 0 (0 voturi)    
    scuze, deci pana la urma tot la efectul de sera (Miercuri, 24 noiembrie 2021, 19:57)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    Ajungem?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by