​​E greu să nu-ți placă gustul plăcut pe care untul îl dă pâinii prăjite sau savoarea lui în bunătățile scoase din cuptor. Nu este o surpriză că doctorii recomandă să nu-l consumăm în cantități mari, dar își are locul cu siguranță într-o dietă echilibrată, scrie Real Simple.

UntFoto: Digifoodstock / Profimedia Images

Are vreo valoare nutrițională?

Untul conține multă grăsime și nu este chiar cel mai potrivit aliment pentru inimă, spun medicii. Grăsimea îi dă gustul și este esențială pentru producerea de hormoni și depozitarea vitaminelor liposolubile. Dar trebuie consumat cu zgârcenie.

Totuși, untul oferă de fapt nutrienți importanți. Conține vitamina B12, importantă pentru energie, sănătatea oaselor și prevenirea anemiei. Mai conține și o cantitate mică de vitamina A, care face bine oaselor, ochilor, și sistemului imunitar. Chiar dacă nu are un mare aport nutrițional, este o grăsime bună pentru gătit, fiind stabilă la căldură (spre deosebire de uleiurile vegetale, nu devine o grăsime trans când este expusă la tratament termic).

Conținutul de grăsime al untului mărește absorbția vitaminelor esențiale din alimentele cu care-l asociem, vitaminele A, D, E și K. Fără grăsime nu se absorb bine aceste vitamine. Iar opțiunea pentru unt din laptele vacilor hrănite cu iarbă oferă o gamă mai largă de acizi grași buni pentru sănătatea cardiovasculară.

Cât unt poate fi mâncat zilnic?

Fiind o sursă de grăsimi saturate, medicii recomandă un consum limitat la doar o lingură (14 grame) pe zi. Consumul total recomandat de grăsimi saturate este de trei linguri, iar acestea se strecoară fără să fim conștienți și în alte alimente, așa că limita de la unt este binevenită.

Când se gătește cu unt trebuie o atenție mai mare, pentru a evita depășirea cantității sau a temperaturii. O cantitate mică poate fi adăugată ca supliment când se prăjește pește, de exemplu, pentru gust și evitarea unei texturi uscate. Chiar și doctorii folosesc unt la gătit și copt, la mâncăruri și deserturi. Și în general îl preferă pe cel nesărat, ca să reducă sodiul din alimentație.

Ce e de reținut? Din cauză că are un conținut mare de grăsimi saturate și un impact potențial asupra sănătății inimii, untul trebuie consumat cu atenție. Ca în atâtea domenii, moderația este esențială – iar astfel untul își găsește locul într-o dietă inteligentă și echilibrată.

Citește și: