Ce mănânci la micul dejun este important pentru aspectul general și succesul curelor de slăbire. EatThis, NotThat! a întrebat experți ca să-i ajute pe cei trecuți de 40 de ani și care vor să „dea jos niște kilograme” despre obiceiurile care anulează eforturile făcute și la care ar trebui să renunțe.

Mic dejun cu ouaFoto: Stocksmart / Alamy / Profimedia Images

Nu mai săriți peste micul dejun

Obiceiul a fost dobândit probabil în prima tinerețe, când credeai că trebuie să te pui imediat în mișcare. Dar nu trebuie să te aștepți că vei slăbi renunțând la masa de dimineață. „Săritul peste micul dejun este unul din cele mai proaste obiceiuri pe care le văd la cei trecuți de 40 de ani”, spune doctorița nutriționistă Catherine Johnston, adăugând că:

„Suntem tot mai ocupați și prioritățile o iau înaintea grijii pentru propria persoană. În loc să renunțăm la micul dejun e mai bine să găsim opțiuni simple și nutritive – un bol cu cereale integrale, fructe de pădure și migdale, un bol de fulgi din ovăz cu stafide și nuci sau un smoothie rapid.”

Cafea în loc de mic dejun

Unii cred că pot înlocui micul dejun cu o cană cu cafea. Chiar dacă acest obicei face ca dimineața să înceapă mai repede, nu vă așteptați să facă bine unei zile în care vreți să mai slăbiți un pic.

„Le tot spun pacienților că o ceașcă cu cafea nu este un fel de mâncare”, spune dr. Johnston. „Cafeaua poate atenua senzația de foame, dar absența energiei (a caloriilor) se va manifesta mai târziu sub forma unei moleșeli după prânz sau a poftei de dulciuri în timpul serii. Faceți un smoothie rece din cuburi de cafea înghețată, fulgi de ovăz, o banană înghețată, avocado și lapte, va fi un mic dejun delicios!”

Biscuiți la micul dejun

În unele părți din lume, biscuiții cu cafeaua de dimineață sunt o tradiție. Dar dacă nu numărați biscuiții veți avea probleme în efortul de a slăbi după 40 de ani.

„De obicei, la micul dejun mâncăm doi până la patru biscuiți cu ceai sau cafea”, spune dr. Shannon Henry, nutriționistă. „Dar știați că un biscuit bogat în fibre vine și cu 30-40 de calorii? Așa vă puteți imagina și câte calorii sunt într-unul cu ciocolată sau cremă. Și sunt făcuți și cu praf de copt, zahăr și sare. Rezultatul – o mulțime de calorii în numai cinci minute. Așa că e mai bine să mâncăm migdale, boabe de soia prăjite sau pufuleți din orez brun lângă cafeaua sau ceaiul de dimineață.”

Mic dejun doar cu carbohidrați

„După vârsta de 40 de ani, oamenii și în special femeile în postmenopauză pierd din mușchi în mod natural”, spune Henry. „Iar cum mușchii ard mai multe calorii decât grăsimea, metabolismul încetinește și scăpăm mai greu de kilograme. Fără un consum echilibrat de proteine, carbohidrați complecși și grăsimi sănătoase, mâncând doar carbohidrați rafinați ca patiseria pentru micul dejun crește nivelul de zahăr în sânge și este periculos. Un mic dejun bogat în proteine aduce multă energie dimineața, iar proteinele sunt un nutrient-cheie pentru slăbire. Studiile arată că ele ajută la controlul apetitului și previn supra-alimentarea. Așa că la micul de jun gândiți-vă la ouă, iaurt grecesc și brânză de casă.”

Nu beți destulă apă

Ați mai auzit de beneficiile băutului de apă, dar dacă nu începeți ziua cu hidratare suficientă veți avea probleme și cu slăbitul. „Deshidratarea elimină senzația de sete și o înlocuiește cu cea de foame, ceea ce va face să mâncați prea mult”, spune Henry. „Când organismul este deshidratat, energia scade și te simți obosit. Ca să crești energia, mănânci și iei în greutate.” Henry punctează în special că băutul apei dimineața ajută la slăbit.

„Consumul de apă mărește rata metabolismului și organismul poate arde mai multe calorii. Beți cel puțin 650 ml (în jur de 3 căni) de apă imediat după ce vă treziți. Aveți răbdare și făceți-o în fiecare dimineață. Nu mâncați decât după cel puțin 45 de minute de când ați băut apă.”

Citește și: