Când comanzi o sticlă cu vin la un restaurant, eticheta prevede un fel de prezentare care include o primă adulmecare, o rotire a lichidului în pahar și o ușoară sorbire, ca să te asiguri că este pe gustul tău. Acasă ai voie să sari peste etichetă și nu vei fi singurul, scrie Martha Stewart, o mare celebritate.

Degustare regalaFoto: YouTube

Un studiu efectuat de OnePoll pentru Woodbridge Wines a constatat că numai 17% dintre cei care beau vin învârt și adulmecă băutura înainte s-o bea.

Ca să obțină acest rezultate, cercetătorii au chestionat peste 2.000 de americani în vârstă de peste 21 de ani. Au aflat că 67% dintre ei cred că există moduri corecte și unele greșite de a bea vinul, dar numai 22% cred și că respectarea cunoscutei etichete îmbogățește experiența resimțită.

„Așa cum sunt multe în viață, în cultura vinului există atât de multe reguli tradiționale, de școală veche, că oamenii simt că trebuie să le urmeze – clătire, adulmecare, gustare”, spune Serena Shrivastava, directoare de brand la Woodbridge Wines. „Dar noi îi încurajăm pe toți să evolueze în loc după propriile reguli și să nu dea atenție dezaprobărilor.”

(Captură You Tube)

Printre modurile în care americanii încalcă eticheta, băutul vinului alb la temperatura camerei în loc să fie răcit este cel mai frecvent, 46% dintre cei chestionați spunând că o fac.

Ținerea paharului de cupă în loc de picior este o altă încălcare frecventă în 44% din cazuri, urmată de adăugarea de gheață în vin (43%), umplerea paharului până sus (42%), mirosirea dopului (36%), degustarea de vin când ești dat cu parfum puternic (34%), precum și băutul fără privire, învârtire și mirosire (32%).