​Există multe moduri de savurat cafeaua, dar cei care preferă senzații tari preferă să soarbă o ceșcuță de espresso în fiecare dimineață. Nu pare un obicei rău, deoarece sunt multe beneficii asociate consumului de cafea, dar este posibil ca espresso să fie opțiunea greșită pentru cei care au – sau vor să evite – colesterolul mărit.

CafeaFoto: Lea Paterson / Sciencephoto / Profimedia Images

Într-un studiu recent (citat de EatThis, NotThat!) care a fost publicat în revista „Open Heart Journal” cercetători de la Universitatea Arctică din Norvegia au urmărit date colectate de la 21.000 de participanți cu o vârstă medie de 56,4 ani din Norvegia nordică. După ce au analizat dacă participanții beau sau nu cafea, iar dacă da – cât? au constatat că băutorii de espresso aveau niveluri mai mari de colesterol.

Părerile doctorilor sunt însă împărțite. Unii spun că proporția celor cu colesterol mărit este mică și de aceea sunt de recomandat cercetări ulterioare. În ce privește totuși cauzele pentru care espresso poate fi asociat cu colesterol ridicat, ei arată că un espresso este filtrat mai mult, ceea ce împiedică uleiurile binefăcătoare să treacă în băutură.

Totodată, ei aprecizaă că studiul citat omite proprietățile antioxidante ale unui espresso, care sunt semnificative. De aceea apreciază că, pentru mulți, espresso este o sursă prețioasă de antioxidanți, mai ales dacă nu consumă o varietate de fructe și legume.

Citește și: