Probabil că nu este un articol care va fi primit cu entuziasm, mai ales în prag de vară, într-o țară ca România care atacă permanent podiumul clasamentul mondial al celor mai mari băuturi de bere, cu un consum anual în jur de 100 l/locuitor. Dar berea nu este totuși chiar pentru toată lumea, spun doctorii...

Sanatate!Foto: Hotnews

Oamenii cu diagnostic de diabet sau prediabet

Atunci când te gândești cu plăcere să deschizi o sticlă cu bere, prea rar te mai interesează și conținutul de zahăr. Nici lista cu ingrediente nu-l menționează întotdeauna, dar el este produs în mod natural când cerealele sunt fermentate de drojdie.

Așa că berea poate face să crească repede conținutul de zahăr din sânge, iar „pe inima goală” poate cauza un salt de insulină sau crea hipoglicemie, care și ea este periculoasă.

Cei care vor să slăbească și cei supraponderali

Dacă vrei să scapi de câteva kilograme ar fi bine să eviți această băutură populară, care vine cu 100-200 de calorii și puțină valoare nutrițională.

Conform celor publicate în reviste de specialitate, cantități de bere mai mari de 500 ml/zi te pot împiedica să slăbești (mai ales pe bărbați). Pe cei care vor să slăbească va fi mult mai dificil să atingă deficitul zilnic de calorii necesar atingerii obiectivului.

Oamenii cu sensibilitate la gluten sau cu boală celiacă

Cei care urmează o dietă fără gluten trebuie să evite berea, pentru că poate provoca probleme digestive. Berea conține adeseeori gluten, care provoacă inflamație în intestine și simptome gastrointestinale.

Cei cu intestin iritabil

Problemele abdominale sunt mereu neplăcute, mai ales pentru oamenii cu intestin iritabil. Berea poate provoca gaze, diaree și uneori dureri abdominale, întrucât irită peretele intestinului sau cauzează retenție de fluide la unii pacienți.

Boli cronice de ficat sau ciroză

Berea înseamnă alcool care, când este metabolizat de un ficat deja iritat (adeseori înainte de instalarea unei ciroze, hepatite virale sau boli autoimune), poate provoca noi daune parenchimului ficatului și în cele din urmă un declin al funcției hepatice.

Oamenii cu arsuri gastrice

Berea reduce funcționalitatea sfincterului esofagian inferior (cel care separă esofagul de stomac), care nu se mai închide suficient și lasă acid gastric să ajungă în esofag, provocând arsuri.

Se anunță zile tot mai călduroase, așa că putem ciocni halbele și ura „Sănătate tuturor!” cu gândul și la cei care știu că au probleme din cele enumerate mai sus.

Surse: Nutrition, EatThis,NotThat!