Când apuci solnița și mai pui niște sare peste mâncare, te gândești de obicei că va îmbunătăți gustul. De fapt, mai scazi niște timp din restul vieții, conform ultimelor cercetări.

Sarea si zaharulFoto: Wikipedia

Într-un studiu publicat recent într-o prestigioasă revistă europeană de specialitate au fost comparate obiceiurile alimentare ale unui număr de peste 500.000 de oameni. Cercetătorii i-au notat pe cei care au murit înainte de a împlini 75 de ani și au constatat că aceia care au adăugat sare la mâncare și- au mărit riscul de deces cu 28%, în comparație cu ceilalți.

Mai mult: bărbații sub 50 de ani care au folosit solnița și-au scurtat viața cu 1,5 ani, iar femeile de aceleași vârste cu 2,8 ani.

„Studiul nostru aduce dovezi în sprijinul noii perspective care arată efectele adverse ale consumului ridicat de sodiu asupra sănătății oamenilor, subiect controversat încă” a declarat dr. Lu Qi de la Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine, New Orleans, Louisiana.

„Rezultatele noastre susțin opinia că scăderea cantității de sare adăugate în mâncare este benefică pentru sănătate și îmbunătățește speranța de viață.”, mai precizează Oi.

Studiul subliniază importanța echilibrului dintre sodiu și potasiu în alimentație. Mulți dintre cei care practică dieta de tip occidental consumă prea mult sodiu și prea puțin potasiu. Un dezechilibru de lungă durată între cei doi electroliți poate duce la tensiune mare și dăuna inimii, ochilor, creierului și rinichilor.

Multiple recomandări, printre care Dietary Guidelines for Americans și Mediterranean Diet recomandă limitarea consumului de sodiu la 2.300 mg/zi, adică o linguriță de sare de masă.

Cei care vor să-și reducă sarea din mâncare ar trebui să știe că sodiul este frecvent aflat în alimentele procesate. Iar medicii adaugă că „acrul” înlocuiește „săratul”, adică surse ca oțetul și sucul de lămâie pot adăuga mult gust, dar fără a adăuga sare.

Surse: Oxford Academic European Heart Journal, EatThis, NotThat!.

Te-ar putea interesa și: