​Vești proaste pentru iubitorii orezului: un nou studiu spune că cerelale rafinate și dulciurile sunt la fel de dăunătoare pentru sistemul cardiovascular.

Orez albFoto: Digifoodstock / Profimedia Images

Studiul, care a a analizat obiceiurile alimentare și istoricul de sănătate ale iranienilor, afirmă că riscul de boală coronariană prematură adus de orezul alb este similar cu cel produs de „zaharurile și uleiurile nesănătoase” aflate în dulciuri.

Studiul a urmărit un grup de 2.500 de persoane, unele cu arterele normale și altele cu boală coronariană. Fiecare participant a răspuns la un chestionar privind frecvența alimentelor pentru a determina cât de des au mâncat cereale integrale și rafinate.

Cercetătorii au constatat că rata de incidență a bolii coronariene premature este mai mare la cei care consumă cereale procesate decât la cei care mănâncă cereale integrale.

Cerealele sunt „rafinate” când sunt procesate într-o făină sau o mâncare, ceea ce le dă o textură mai fină și durată mai mare de conservare, dar elimină unii nutrienți-cheie.

Însă cerealele integrale, ca orezul brun, ovăzul și pâinea integrală conțin întreg bobul. Cerealele rafinate sunt descompuse repede de organism deoarece sunt lipsite de fibre, ceea ce provoacă după mese vârfuri ale nivelului de glucoză în sânge, conform Centrului de Control al Bolilor (CDC).

În timp, glucoza ridicată poate afecta vasele de sânge și nervii care controlează inima și cauzează astfel formarea de plăci în interiorul vaselor. De aceea, pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare se recomandă o dietă cu multe legume, fructe, leguminoase, cereale integrale și pește.

Studiul va fi prezentat la o conferință care va avea loc de vineri până sâmbătă la Dubai a Colegiului American de Cardiologie pentru Orientul Mijlociu împreună cu Societatea de Cardiologie din Emirate.

Surse: The New York Post, Journal of the American College of Cardiology.

Te-ar putea interesa și: