O viață trepidantă de corporatist nu permite timp și pentru gătit, așa că e normal să apelezi la alimente care sunt simplu de pus în farfurie, mai ales dacă sunt gata făcute. Dar este important de știut că cele ultra-procesate pot fi periculoase pentru sănătate.

Masa la restaurantFoto: Ladanifer / Alamy / Alamy / Profimedia

Nimic nu este mai atrăgător decât o pizza gata aranjată, aflată într-o mare varietate în congelatorul supermarketului. După o zi grea, ce poate fi mai bun decât feliile delicioase, cu brânză și „cu de toate”, proaspăt scoase din cuptor, mai ales lângă o bere rece?

Doar că doctorii spun că trebuie evitată pe cât posibil, dacă te gândești la binele inimii.

Cele mai multe pizze congelate vin cu ingrediente nesănătoase – carne procesată, brânză grasă, sosuri cu zaharuri. Și mâncate separat sunt suficient de nesănătoase din cauza grăsimii și caloriilor multe, dar lipsite de valoare nutritivă. Puse la un loc pe blatul de pizza, pregătesc rețeta dezastrului pentru sănătatea inimii și a sistemului vascular, dacă devin un obicei.

Iar cele cu carne procesată și brânză cu conținut mare de grăsime sunt și mai periculoase decât celelalte. Toppinguri cu cârnați sau pepperoni, mai ales, vin cu grăsimi saturate și sodiu în exces.

Țineți minte că o mâncare sănătoasă trebuie să conțină o porție bună de vegetale colorate, o sursă slabă de proteine (pui, curcan, fasole, pește sau fructe de mare) și ori cereale integrale, ori o legumă cu amidon. Iar o etichetă ca „bio”. „organic”, „natural” sau „vegan” nu înseamnă în mod necesar că un produs este sănătos. Verificați întâi lista de ingrediente și valorile nutritive.

În general, alimentele procesate congelate nu sunt o idee bună. Așa că evitați șirul de congelatoare din magazin dacă nu vreți să cumpărați fructe sau legune congelate, despre care doctorii spun că sunt la fel de nutritive ca și cele proaspete. Iar când aveți chef de pizza, cel mai bine e s-o faceți singur din când în când cu ingrediente prosapete și atent alese, mai ales multe vegetale. Efortul și timpul vor fi răsplătite cu sănătate...

Surse: Yahoo Life, Cleveland Clinic