O dieta bogata in acid folic (vitamina B9) poate proteja barbatii de producerea unei sperme anormale si ajuta la prevenirea anomaliilor genetice, potrivit unui studiu, informeaza dailymail.co.uk.

In mod obisnuit, vitamina este recomandata femeilor insarcinate, insa cercetatorii sunt de parere ca regimul alimentar al tatilor joaca un rol important in dezvoltarea sanatoasa a fatului. Studiul publicat in revista Human Reproduction arata faptul ca barbatii care consuma alimente ce contin acid folic produc mai rar sperma anormala.

Cercetatorii din California au analizat sperma a 89 de barbati, pe care i-au chestionat in ceea ce priveste alimentatia si suplimentele alimentare. Rezultatele au aratat ca barbatii care au consumat intre 729 si 1150 de micrograme de acid folic au avut un nivel de sperma anormala cu 20-30 % mai redus.

Doza zilnica recomandata pentru adulti este de 200 micrograme si de 400 micrograme pentru femeile care incearca sa conceapa un copil sau care se afla deja in primul trimestru de sarcina.

De asemenea, se mai cunoaste faptul ca acidul folic este recomandat femeilor cu risc crescut de a avea un copil cu spina bifida.

Conducatoarea studiului, Prof. Brenda Eskenazi a declarat: "Acest studiu este primul care arata ca dieta tatilor poate juca un rol important dupa conceptie in sanatatea copilului.".

Acidul folic se gaseste sub forma naturala - folat - in unele fructe (papaya(1)), suc de portocale(2) si in unele legume (mazare(3), brocoli(4), sparanghel (5), linte (6) spanac(7), boabe de edamame (8)). Sub forma sintetica, acesta exista in diverse complexe de vitamine si in produsele alimentare fortificate, precum painea sau fulgii de cereale cu continut imbogatit de vitamine.