12 saptamani de exercitii Tai Chi au fost suficiente pentru a pune pe picioare sistemul imunitar al pacientilor, precum si pentru a le normaliza nivelul glicemiei, au constatat doua studii separate.

Metoda chinezeasca de arte martiale combina respiratia controlata cu miscarile lente, ajungandu-se astfel la o relaxare generala a corpului si a mintii.

Primul studiu, efectuat in Taiwan, a comparat 30 de pacienti suferind de diabet zaharat de tip 2 cu 30 de persoane fara afectiuni. De-a lungul a 12 saptamani, participantii, aflati sub supravegherea unui specialist, au invatat 37 de miscari Tai Chi. Sedintele au durat cate 3 ore.

La sfarsitul proiectului, testele efectuate pe grupul pacientilor cu diabet au aratat ca glicemia acestora scazuse, iar nivelul substantelor care cresc sistemul imunitar era mai mare, sustine bbc.co.uk.

Se stie ca efortul fizic intens afecteaza sistemul imunitar, in schimb aceste studii demonstreaza ca efortul moderat poate avea efect invers, ajutand organismul sa lupte mai bine impotriva infectiilor.

Alte efecte

Studii anterioare sugereaza faptul ca Tai Chi ar imbunatati activitatile respiratorii si cardiovasculare, precum si flexibilitatea si relaxarea.

Al doilea studiu, efectuat de Universitatea din Queensland pe 11 participanti, a avut rezultate asemanatoare. In cadrul acestui program, participantii, care aveau toti glicemii crescute, au facut exercitii Tai Chi si Qigong, o practica asemanatoare, de trei ori pe saptamana.

In afara de scaderea glicemiei, pacientii au pierdut in greutate, li s-a normalizat tensiunea arteriala, iar rezistenta la insulina a scazut. Participantii au mai spus ca dorm mai bine, au mai multa energie si ca nu mai simt dureri.

Diabetologii britanici le recomanda diabeticilor sa faca circa 30 de minute de sport pe zi, 5 zile pe saptamana, dar sa nu exagereze cu intensitatea efortului.