Iti mai aduci aminte de cat de greu se gaseau portocalele si bananele inainte de '89? Parintii faceau cu greu rost de cateva banane verzi, pe care le inveleau in ziar si le bagau in camara sa se coaca. Cand le scoteau, erau negre. Astazi nu mai sunt un lux. Sunt pe toate drumurile. Ba chiar ajungi sa nu mai gasesti mere si alte fructe autohtone, incat ajungi sa crezi, mai degraba, ca bananele cresc la noi. Dintre toate alimentele importate, acestea sunt printre cele mai sanatoase. Afla din articol de ce.

Fata de un mar, o banana are de 4 ori mai multe proteine, de 3 ori mai mult fosfor, de 5 ori mai multa vitamina A si fier. Aceste fructe exotice nu furnizeaza doar energie. Pot preveni o multime de boli.

Sunt recomandate cardiacilor pentru ca ajuta la normalizarea tensiunii arteriale si, datorita continutului ridicat de potasiu, reduc cu pana la 40% riscul unui deces cauzat de un atac de cord.

Pentru cei care sufera de arsuri la stomac, tot banana este remediul. Are un efect antiacid, asa ca daca te plangi de arsuri, uita de medicamente si mananca o banana. Este recomandata si bolnavilor de ulcer.

Desi unii sunt de alta parere, se spune ca bananele previn constipatia, fiind bogate in fibre. Ele regleaza tranzitul intestinal, ajutandu-i pe cei care au astfel de probleme sa nu mai foloseasca laxative.

Previn aparitia stresului. Potasiul pe care-l contin ajuta la normalizarea batailor inimii, la transportarea oxigenului la creier si regleaza balanta fluidelor din corp.

Daca mananci 3 banane pe zi, reduci aproape la jumatate riscul apariţiei problemelor de vedere, provocate de batranete.

Unii spun ca sunt bune si contra mahmurelii. Daca ai facut-o lata cu o noapte inainte, fa un shake cu lapte si banana, pe care trebuie sa-l indulcesti cu miere. Banana calmeaza stomacul si, cu ajutorul mierii, restabileste nivelul zaharului in sange, in timp ce laptele rehidrateaza organismul.

Daca esti plin de intepaturi de tantari, nu da banii pe creme. Pune mana pe o coaja de banana si freaca locurile unde ai fost intepat cu partea din interior a cojii. Ai sa vezi cum dispare senzatia de mancarime.

Bananele le sunt de ajutor si celor care incearca sa se lase de fumat. Continand vitaminele B6 si B12, precum si potasiu si magneziu, ajuta organismul sa se refaca in urma efectelor stoparii consumului de nicotina.

Tot datorita potasiului, bananele le sunt recomandate elevilor, deoarece ii ajuta sa fie mai ageri la minte.

Potrivit unui studiu realizat recent printre cei care sufera de depresie, s-a demonstrat ca oamenii s-au simtit mai bine dupa ce au mancat banane. Explicatia este logica: acestea contin triptofan, un fel de proteina pe care organismul o transforma in serotonina, substanta care te face sa te simti mai relaxat, imbunatateste starea de spirit si te face sa te simti mai fericit.

Sursa: hubpages.com, associatedcontent.com