In scolile din Bucuresti au inceput primele cursuri de educatie alimentara. Patruzeci de elevi de la Scoala Generala 173, din Sectorul 1 al Capitalei, au invatat de la bucatarul Soni si asistentii lui ce alimente sunt sanatoase si care trebuie evitate. Sub ochii a doua invatatoare exigente, micutii au facut, in joaca, lectii esentiale pentru sanatatea lor.

Aproape de ora pranzului, cu o ora inainte ca mamicile si bunicile sa vina sa-i adune pe pitici de la clasele lor, echipa de la "Esti cu ce te hranesti" a primit in laboratorul de fizica treizeci si noua de voinici si un baietel care abia s-a operat de apendicita. Pana ce invatatoarele i-au asezat pe copii in banci, militareste, Eliza (manager de proiect) si-a tras aer in piept sa-i pregateasca pe micuti de ora de "alimentatie sanatoasa". Dupa aceea l-a lasat pe biologul-arheolog, Valentin, sa vorbeasca. El le-a povestit micutilor cu ce se hraneau populatiile din trecut.

Valentin:De vreo 200 de ani, am inceput sa mancam alimente care nu se gasesc in natura si care ajung la noi in cutii si pungi frumos colorate. Multe dintre acestea sunt modificate, imbogatite cu zahar, sare conservanti si si alte chimicale care ...

Cativa copii: Sunt toxice!

"Omul invie cand se trezeste"

Dupa ce a terminat de povestit Valentin, etnologul Ciprian le-a spus copiilor povesti vechi de-ale romanilor. I-a facut pe copii sa hohoteasca la auzul cuvantului "taran" si i-a zapacit putin cand a inceput sa-i intrebe lucruri din religia crestina. Dar micutii s-au mai linistit cand au aflat ca si taranii obisnuiau sa manance pe mese rotunde.

Ciprian: Voi stiti, copii, ca la romani painea era sacra? Daca infigeai cutitul in paine era considerat mare pacat, ca o crima.(...) Ia spuneti voi, din ce ati invatat la religie, cand invie omul?

Eleva: Cand se trezeste, dimineata...

Mama, tata si alimentatia

Cata vreme Ciprian le-a povestit copiilor despre tarani, Doru (actor) a stat cu ochii pe micuti si pe invatatoarele lor vigilente ca niste gardieni. I-a relaxat pe copii cu cateva glume si apoi a pus in scena o piesa de teatru. Desi aproape toti copiii au spus ca vor sa devina actori, ca Doru, doar patru au putut intra in piesa. Doi cu rol de parinti si doi cu rol de copii neascultatori, care vor sa manance junk-food.

Mama: Ce vrei la masa?

Fiica si fiul: chips-uri!

Tatal: Ce, ai innebunit?

Dupa lungi negocieri, mama si tata au castigat. Cu putin sprijin si din partea colegilor de clasa, micutii au promis ca vor manca legume proaspete.

Leurda ca usturoiul

Pe o masa lunga, legumele gata de salata se faramau sub cutitul bucatarului Soni. In ultima parte a cursului, bucatarul le-a dat o parere de specialist: cea mai buna hrana e aceea din natura: "nuci, peste, ceapa, ardei, usturoi, rosii, telina, mere, morcovi, miere, ulei de maslina, lamaie".

Soni: Ati auzit vreodata de leurda?

Elev: "Leurda! asta e ingredientul de la salata bulgareasca, pe care il uitasem"

Elev 2: Seamana cu usturoiul

Cata vreme Soni a lucrat la salata de legume proaspete, micutii au invatat sa-si prepare singuri sucul de portocale si au aflat despre ce comportament alimentar este mai sanatos. La final, in timp ce-si primeau salata, elevii au strigat din sala de clasa ce au invatat ei de la Soni si asistenti sai:

Copiii:

- Sa mancam legume proaspete

- Sa mancam cu familia

- Sa mancam pana ne saturam, nici mai mult, nici mai putin

- Sa mancam la o masa rotunda sau patrata

Esti cu ce te hranesti

Campania „Esti cu ce te hranesti” vrea sa depaseasca faza de incriminare a produselor de tip fast-food sau junk-food, a alimentelor nocive, procesate (industrie versus simplu consumator) si sa ofere mai multe explicatii despre ce inseamna o alimentatie sanatoasa. Pe langa jocurile si discutiile de la clasa, copii primesc acasa un caiet, pe care la sfarsitul campaniei il vor returna completat cu raspunsuri la intrebari de tipul: De unde ne vine hrana? Ce inseamna hrana sanatoasa? Tu cu ce te hranesti?

Campania este sustinuta de primaria Sectorului 1 si este realizata de un grup de experti specialisti in nutritie, psihologie, experti in domeniul culinar, specialisti in comunicare: Alexandru Padurean (Soni), Razvan Cucui, Eliza Sima Dumitrascu, Horatiu Serb, Lygia Alexandrescu, Daniela Vaduva, Ciprian Voicila, Valentin Dumitrascu si Doru Catanescu.