Persoanele care dorm mai putin de sase ore pe noapte prezinta un risc de doua ori mai mare de a avea afectiuni cardiace, potrivit unui studiu, informeaza dailymail.co.uk. Cercetatorii au descoperit ca lipsa somnului provoaca obezitatea, cresterea semnificativa a tensiunii arteriale si a nivelului colesterolului.

Studiul a fost efectuat pe 1214 adulti, cu varste cuprinse intre 30 si 54 de ani si a aratat ca si persoanele care dorm prea mult sunt supuse acelorasi riscuri.

Expertii au descoperit ca persoanele care au dormit intre 7 si 8 ore pe noapte au fost cu 45% mai putin expuse la problemele de sanatate de mai sus, comparativ cu cele care au dormit prea putin sau prea mult.

Studiul, realizat de o echipa de la Universitatea de Medicina Pittsburgh, a aratat ca simptomele asociate afectiunilor cardiace pot fi influentate de durata somnului. Martica Hall, profesor de psihiatrie, a declarat: "Simptomele au fost cel mai des intalnite la persoanele care dormeau mai putin de 6 ore pe noapte si au fost de doua ori mai multe decat la cele care dormeau 7-8 ore pe noapte".

Un alt studiu, realizat separat de un grup de cercetatori de la Warwick Medical School in Coventry, a aratat ca lipsa somnului creste riscul de obezitate. Ei au constatat ca privarea de somn afecteaza balanta hormonilor care controleaza apetitul si senzatia de saturare.