Renuntarea la fumat se ia: oamenii tind sa se lase de fumat mai degraba in grup, decat singuri, arata un studiu. Hotararea unei persoane de a renunta la fumat se transmite apoi si la prieteni, familie sau colegi de munca.

Cu cat este mai apropiata relatia cu cel care ar vrea sa se lase de fumat, cu atat este mai mare influenta asupra acestuia. Studiind 12.000 de persoane timp de 30 de ani, cercetatorii au realizat ca relatiile interumane au un rol crucial in decizia oamenilor de a se apuca sau a renunta la fumat.

Studiul mai arata ca fumatul schimba structura societatii. Daca inainte fumatorii si nefumatorii stateau laolalta, acum acestia s-au impartit in doua tabere. Fumatorii tind sa fie respinsi in societate, arata BBC.

"Studiind retele sociale foarte intinse, am observat ca diferiti oameni, care nu se cunosc intre ei, renunta la fumat in acelasi timp. Cauza ar putea fi un punct comun al tuturor acelor oameni, respectiv o persoana care ii cunoaste pe toti si care s-a lasat de fumat, influentandu-i si pe ei", a spus Nichols Christakis - profesor la Harvard.

Alti factori

Relatiile apropiate dintre oameni joaca un rol foarte important. "Daca un sot renunta la fumat, riscurile ca sotia lui sa continue sa fumeze scad cu 67%", spune Christakis.

Cand unul dintre copii renunta la tigari, riscul ca sora sau fratele acestuia sa se apuce de fumat scade cu 25%. Intre prieteni, riscurile scad cu 36%.

Un alt factor ar fi educatia. Cu cat nivelul educatiei este mai crescut in grupul respectiv, cu atat mai mult creste si influenta exercitata.

"Suntem mai influentati de catre cei care s-au lasat de fumat, daca acestia au studii superioare", spune Christakis.

Empatia

Psihologul Martin Hagger, de la Universitatea din Nottingham, spune ca sprijinul social este un factor-cheie in renuntarea la fumat.

"Oamenii se afla, in general, in aceeasi barca. Le place sa empatizeze unul cu celalalt. Se intampla acelasi lucru si cu alte hotarari pe care le luam vizavi de sanatatea noastra, cum ar fi mersul la sala de fitness. Sprijinul celor din jur te ajuta foarte mult", spune Hagger.

"Daca incerci sa te lasi, nu face din asta un secret. Incearca sa ii convingi si pe alti apropiati ai tai, iti va da un sentiment de apartenenta. Daca la un moment dat iti va veni sa renunti, grupul te va motiva sa continui", a adaugat Hagger.

Studiul s-a desfasurat pe 12.067 de persoane, intre 1971 si 2003. Varstele participante au fost cuprinse intre 21 si 70 de ani, considerandu-se a fi fumatori cei care fumau cel putin o tigara pe zi.