Madeleine Albright sustine introducerea unui program national de vaccinare impotriva cancerului de col uterin. Romania se situeaza pe primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea prin cancer de col uterin, sase femei murind in fiecare zi din aceasta cauza.

In perioada 22-23 mai 2008, Madeleine Albright, fost Secretar de Stat american, se va intalni cu oficialitatile romane, dar si cu lideri de opinie din domeniul medical. Prin aceste discutii se urmareste prevenirea cancerului de col uterin, prin vaccinare, arata un comunicat.

Specialistii romani si internationali recomanda vaccinarea obligatorie ca fiind cea mai eficienta alternativa de prevenire a cancerului de col. Situatia actuala din tara noastra, unde in fiecare zi cancerul de col ucide sase femei, iar noua cazuri noi sunt diagnosticate, impune un astfel de program national de prevenire.

„Situatia din Romania privind cancerul de col necesita masuri urgente de adoptare a unei strategii complete si eficiente de prevenire. Un program de vaccinare, alaturi de campania de informare si educare, va salva vieti”, declara Madeleine Albright.

„80% dintre femei au fost infectate cu HPV pana la varsta de 50 de ani. Vaccinarea obligatorie va reduce considerabil numarul aparitiei de noi cazuri in Romania”, declara Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului "Matei Bals".

Si echipa de gimnastica feminina a Romaniei sustine lupta impotriva acestei grave afectiuni. Ca reprezentante ale tinerei generatii, gimnastele incurajeaza adolescentele si tinerele femei sa constientizeze importanta controlului medical periodic si sa se informeze despre virusul HPV, cancerul de col si prevenirea sa.

La nivel mondial, cancerul de col uterin este al doilea tip de cancer cu cea mai mare incidenta si a doua cauza de mortalitate prin cancer in randul femeilor. La fiecare 2 minute, o femeie moare de cancer de col uterin, iar la fiecare 63 de secunde o femeie este diagnosticata cu aceasta boala.

Studiile arata ca pana in 2020, la fiecare 45 de secunde, o femeie va fi diagnosticata cu acest tip de cancer, daca nu se implementeaza masuri eficiente de prevenire.